什麼樣嘅婆婆才是明事理嘅?網友:能把呢4點做好嘅

原標題:乜嘢樣嘅婆婆才係明事理嘅?網友:能把這4點做好嘅

然然媽媽成日跟她感歎,說她係個有福氣嘅人,嫁la個上進嘅老公,遇到一個明事理嘅婆婆,人生基本圓滿la。然然也係這麼覺得,所以每當她聽到公司嘅同事,抱怨婆媳關係難相處嘅時候,就會有些竊喜,還好自己遇到la一個好婆婆。嗰麼,到底乜嘢樣婆婆,才係好婆婆呢?

一、唔幹涉小家庭嘅事情

有些媽媽可能比較疼愛兒子,喺兒子結婚之後,還習慣性嘅幹涉兒子嘅行為,有時候還會上升到兒子嘅小家庭。其實唔建議這麼做,兒子既然結婚la,嗰麼點樣過,都係他同兒媳婦兩人嘅事情,如果有乜嘢事情做嘅唔對,可以提出意見或建議,唔要直接幹涉,唔然會讓小夫妻兩比較反感。另外,如果小夫妻鬧矛盾la,佢哋自己能解決嘅,唔要插手,最唔應該嘅就係一味嘅責怪兒媳婦。

二、能同媳婦好好溝通

因為帶孩子係件比較辛苦嘅事情,有時候新手媽媽一個人忙唔過來,就會請婆婆過來幫忙。但照顧孩子嘅時候,婆媳之間可能會有分歧,這個時候,希望兩人之間可以好好溝通,找出最適合自家孩子嘅方法。千萬唔要互相拆台,非要爭個你錯我對。另外,照顧孩子其實好耗費精力同體力,所以媳婦可以給婆婆買一些營養品,給婆婆調理身體,當婆婆感覺到媳婦嘅孝心時,兩人嘅關係又能更進一步。

三、尊重兒媳婦嘅隱私

好多年輕媽媽平時就鐘意逛淘寶買衣服,周末喺家裏睡懶覺,這也算係這代人嘅兩個特征,並唔係乜嘢壞毛病。所以婆婆平時也唔要看唔慣,隻要佢哋自己經濟獨立,諗買乜嘢東西,都隨她自己嘅便。千萬唔要因為心疼錢,而阻止媳婦買東西,這好容易讓她心裏麵唔舒服。還有,平時冇經過媳婦嘅同意,盡量唔要進她嘅臥室,即使係諗要給她整理房間,打掃衛生。

四、多關心親家

因為平時同親家見麵嘅機會少,所以好多做公婆嘅也唔太關注這個問題。但建議還係關注一下,因為你關心la親家,說明對這個兒媳婦還係好看重嘅,自己嘅女兒被人哋看重,親家自然會覺得開心,覺得女兒嫁嘅好,過嘅好,有利於促進兩家之間嘅關係。平時關注親家,也唔用太刻意,逢年過節送一些禮品,打電話問候一下,就可以la。

好嘅婆媳關係,唔係靠婆婆一個人來維護嘅,作為兒媳婦也要出一份力,共同維護家庭嘅同諧幸福。

更多:親子hk