作為父親你盡到一個父親該有嘅責任了嗎?呢5點寶爸必睇

原標題:作為父親你盡到一個父親該有嘅責任la嗎?這5點寶爸必看

好多年以前吧,曾經看過《父子》這部電影,這麼多年過去la,經曆增加許多,又或係關注點唔同,再次看這部電影時有些跟以前唔同嘅看法,說得通俗點就係好像看嘅唔係一部電影似嘅。

第一次看時,我覺得十分失望,因為喺嗰個年紀嘅孩子心裏,父親就應該係筷子兄弟唱嘅歌裏嗰樣:“謝謝你做嘅一切,雙手撐起我們嘅家,總係竭盡所有把最好嘅給我。”亦或係像朱自清嘅《背影》裏嘅父親嗰樣,送別自己嘅孩子,臨走前諗盡些心意,拖著肥胖嘅身體喺月台爬上爬下隻係為la一些唔起眼嘅橘子。

我們都長大la,也明白la生活裏唔乏另一種嘅 “反麵角色式”父親形象也係無法忽視嘅存喺,電影就為我們介紹la咁樣嘅一個反例。

“父子”係一個乜嘢人提及都會讓人諗起無數畫麵嘅嘅詞語,嗰個畫麵裏包含或係沉默嘅對視,或係嚴厲嘅批評,還有深沉嘅鼓勵。 

以第一次看到這部電影嘅年齡來說,好難理解老師為乜嘢會選這部讓孩子感覺唔到愛嘅電影來寫對於家庭教育嘅看法,其實再一次看完後似乎有一點點理解當初老師嘅選擇。

關於家庭教育嘅感受有以下幾點:

一、責任

這個係基本嘅吧,你把一個乜嘢都唔識得小生命帶到這個世界上來,難道唔應該認真負責嘅對待他嗎?

二、正確教育

孩子喺校嘅時候係十分需要正確引導嘅,因為佢哋都係模仿式嘅學習。作為家長你幫助人哋,孩子就會模仿你去幫助人哋,你要係喺佢哋麵前抽煙,說唔定乜嘢時候佢哋也學會la抽煙。

三、唔喺孩子麵前吵架

家長喺孩子麵前千萬唔能吵架,這個對孩子嘅心理影響十分嘅大,特別係孩子還小,就算係成年la,心裏也唔會舒服嘅。 

四、換位思考

有父母把換位思考諗得過於簡單,導致嘅結果就係依舊解決唔la問題,同埋還振振有詞,殊唔知這係一種無效嘅“換位思考”。

五、同孩子成為朋友

要同孩子成為朋友可唔簡單,首先得做到上一條,真正嘅換位思考,還要拉嘅下身段。絕好多父母總係把自己放喺高高喺上嘅位置上,咁樣係無法同孩子成為朋友嘅。

更多:親子hk