呢十張圖讓你睇到,寶媽帶娃有多累,你能忍受到第幾張

原標題:這十張圖讓你看到,寶媽帶娃有多累,你能忍受到第幾張

文章原創,版權歸作者所有,歡迎個人轉發分享。

每個孩子到la一定嘅年紀,幾乎都會逼瘋家長,尤其係整天喺家帶孩子嘅媽媽,幾乎除la睡覺,全部時間都喺應對孩子嘅“惡作劇”,咁樣嘅家長幾乎都快被孩子逼瘋la。來看看以下這些愛“搞事情”嘅孩子,如果係你,你能忍到第幾張?

一、孩子平時喺家裏嘅牆上以及其他地方畫畫也就算la,居然還轉移到筆記本上麵la,即使便宜,也係幾千塊大洋呢,還能唔能愉快嘅玩耍la。

二、奶粉嗰麼貴,爸爸成天起早貪黑嘅掙著奶粉錢,結果孩子卻把奶粉全部都撒到地麵上玩la,自己還弄嘅滿身都係,這麼多嘅奶粉全部都被玩完la,估計係大半個月嘅工資全部都玩完la。

三、讓孩子放飛自我,肆無忌憚嘅玩,但係這代價也太慘重la,還真係放飛自我la,衣服都唔能要la,要係洗衣服得洗到第二天去。

四、孩子將媽媽嘅化妝品全部都扔喺la地上玩,一樣都好多人民幣,這麼多,都被玩la,再買一次估計就要食土la。

五、早上剛換上嘅幹淨衣服,一會功夫就髒la,一天唔明白要換多少件衣服,同埋好多衣服還必須係手洗,弄到嘅一些汙漬洗衣機都洗唔幹淨,心疼心疼你老媽,手都快些脫皮la。

六、又係喺桌子上畫畫,又係倒飲料,被發現後還一臉無辜嘅看著你,唔係你還有誰。

七、好好嘅雞蛋,全部都被孩子打碎喺地磚上la,自己還坐喺蛋液裏,敗家又氣人,隻能告訴自己係親生嘅。

八、我說為乜嘢紙巾嗰麼容易就沒la呢,原來係咁樣,這麼多嘅紙巾全部都被浪費la,還玩嘅嗰麼開心。

九、唔要看著我,打碎玻璃後還一臉諗笑唔敢笑嘅樣子,像係撿到便宜la似嘅,快把這個熊孩子收走,這麼氣人少活好多年。

十、一邊收拾,一邊把衣服拿出來扔喺地上麵,你係一件一件嘅疊起來,她扔就係一堆一堆嘅隨意扔,這些衣服永遠都疊唔完,除非她睡覺la,或係扔其他嘅東西去la。

家裏有咁樣鐘意“搞事情”嘅孩子,真係要被活活氣死la,少活好幾年,但也冇辦法,隻能逼自己成為佛係媽媽,誰讓係自己親生嘅呢。

孕育島,專注為孕婦提供從懷孕到分娩嘅孕產保健知識,以及幫助解決女性喺孕期中遇到嘅一些困難同疑惑,讓準媽媽喺孕期更輕鬆。

更多:親子hk