孩子,你唔必做父母嘅拯救者

原標題:孩子,你唔必做父母嘅拯救者

曾看過咁樣一句話,說看一個人嘅修養係高係低,關鍵係看他喺怒唔可遏嘅嗰一刻時,羞辱同傷害他人嘅話都到嘴邊la,係唔係能就此咽下去。嘅確,理性宣泄情緒係一個受過教育嘅成年人嘅心智高下嘅體現。

唔過,鄺智誠wiki資訊百科認為作為一個食五穀雜糧嘅普通人,父母朋友們喺帶娃過程中有情緒起伏好正常,關鍵係選擇怎樣宣泄自己嘅情緒,才能讓孩子感受到自己唔開心la,同時還能把破壞我們心情嘅事情解決la,這才係一個聰明爸爸或聰明媽媽該幹嘅事。

加州伯克萊分校嘅心理學者馬修·麥肯博士曾提到la控製情緒失敗嘅家長對孩子產生嘅負麵影響,“父母若成日喺孩子麵前發火,嗰麼佢哋嘅孩子相對嗰些平靜、祥同家庭中成長嘅孩子,喺同人相處時往往表現得更強勢也更容易情緒低落,學校嘅表現也更差。父母嘅憤怒,將喺某種程度上抑製孩子社會適應能力嘅發展。

都說孩子模仿能力特別強,如果父母每次生氣時都係大發雷霆,出口嚷罵甚至動手,嗰會唔會孩子也有樣學樣,以為憤怒同暴力係可以解決問題嘅呢?這可真說唔好。

所以爸爸媽媽要正視自己嘅情緒,首先明白這係人之常情,其次識得定期反省自己嘅情緒,明白乜嘢時間段因為乜嘢事情容易發脾氣,最後盡可能學會通過深呼吸等方式緩同自己嘅心情,如果這些都唔嗰麼管用,您還可以試試用以下方式合理“發脾氣”:

情景再現”遊戲

喺平時生活同工作中,大人可以有意識嘅進行換位思考,理解他人嘅難處,但孩子尚且年幼,好多時候並唔能完全理解你為乜嘢又生氣la?

爸爸媽媽可以通過玩情景再現嘅遊戲來讓寶寶體會他哪裏做嘅唔對。例如,寶貝同其他小朋友玩時,總愛搶人哋嘅玩具,惹嘅其他小朋友大哭。一次兩次你還可以忍,但事情發生多la你就“忍無可忍”la。

麵對這種狀況,爸爸媽媽可以當場教育後,回來再抓準時機來一次情景重現,如喺自己寶貝玩嘅起興時,也假裝拿走他嘅玩具。他自然唔高興,你就趁這個機會告訴他,咁樣“唔問自取”嘅行為到底有多唔應該。人哋拿走你嘅玩具唔應該,嗰你係唔係也唔應該隨便拿走人哋嘅玩具呢?

幫助孩子建立“同理心”嘅同時,父母們也可以理解孩子犯錯誤嘅原因。

平靜告知,優雅離場

孩子唔懂事、工作唔順心會讓你心情唔好,但永遠記得,真正決定你情緒同宣泄情緒方式嘅有且隻有你自己。當你因為孩子嘅某個唔當行為產生情緒波動時,可以明確而平靜地告訴寶貝你唔高興嘅原因,如:

我聽老師說你喺幼兒園唔好好做遊戲還欺負其他小朋友,我對此好生氣。同時,還可以告訴孩子,怎樣同其他孩子同平相處,要學會謙讓、分享……諸如此類正確嘅做法。而非對孩子進行“人身攻擊”,甚至“侮辱”孩子嘅品格。

好多時候,父母平靜表達情緒,孩子更容易聽得進去,而謾罵同指責,佢哋容易受傷或產生逆反心理。

當然la,人非聖賢。有時候要係真嘅係唔能控製自己,嗰你還可以喺確保安全或有其他大人喺場嘅前提下,選擇優雅離場嘅方式。

您可以告訴孩子,現喺你因為他嘅行為心情唔好需要冷靜一下,請他自己先玩一會兒,並告訴他你大概乜嘢時候回來,等你平靜下來以後,再同他一起麵對問題、解決問題

更多育兒知識,關注微信公眾號:“閱讀陪伴成長”ID:ziranyangyu“

這裏,有你最需要嘅育兒經典文章同資源,有貝貝媽嘅一路陪伴。我們為關心寶貝學習成長嘅你,送上教育信息、教育資料、家庭及學校嘅教育方法同經驗,讓“閱讀陪伴成長”成為我們0-18歲家長交流分享嘅平台

更多:教育討論hk