新生兒也會營養唔良?會!呢些標準能預判!

原標題:新生兒也會營養唔良?會!這些標準能預判!

昨日,薛之謙高調嘅喺微博宣布得子喜訊,可係大家看到照片後,高興地同時也表示擔憂。尤其係母嬰博主、醫生等人群,紛紛轉發,表示新生兒嘅手指係唔能這麼弄粗來嘅。

除la手指唔能這麼掰開這些護理要點需要注意外,新生兒嘅營養也係重中之重。畢竟寶寶長沒長,全靠營養攝入決定。嗰我們該點樣樣判斷新生兒嘅營養狀況係否正常呢?

對於新生兒來說,最直觀嘅就係看第一個月嘅生長速度。一般如果喂養得當、生長順利嘅話,新生寶寶嘅體重喺月子期間應該增長600g以上。如果滿月la,寶寶嘅體重都沒增長到一斤,嗰就應該喺滿月時候進行檢查看看原因何喺。係喂奶量唔夠?睡眠唔足?還係因為乜嘢內喺嘅疾病影響la消化?

除la體重這個最直觀嘅指標外,四十二天檢查時候醫生告訴我說:營養好嘅寶寶皮下脂肪比較飽滿,也就係我們看著好“圓潤”嘅寶寶。

如果新生兒真嘅係營養唔良,會有如下表現:

1、最開始表現為肋骨外翻、腹部凹陷;

2、慢慢嘅發展為尖下巴、抬頭紋,隻剩下一對無神嘅大眼睛,就像個小老頭兒;

3、頭發開始變得唔像出生時候嗰麼濃密,好稀疏且冇光澤;

4、四肢感覺沒力,並且哭聲微弱;

5、水腫,有嘅寶寶喺月子裏就出現la水腫,這就係營養唔良la。

以上這些都可以作為基本嘅判斷標準,但也唔係唯一嘅,係唔係營養唔良,還得醫生檢查再決定。既然寶寶長得慢可能就係營養唔良,嗰好多媽媽說la,我們家寶寶喺月子裏長la好幾斤,大胖小子,這肯定係健康嘅。其實唔然,長得太快太胖也係唔健康嘅表現。

現喺附上新生兒喺月子裏30天嘅奶量平均參考值:

以上表格來自孕產專家組

有la奶量嘅參考,我們還得注意喂養方式。總體來說,唔管係母乳寶寶還係奶粉寶寶,咱們都係按需喂養,但都得注意手法。

我認為母乳寶寶最主要嘅係銜乳姿勢嘅正確同否。正確嘅銜乳姿勢才係母乳喂養成功嘅保證。

1、媽媽先用乳頭觸及寶寶口周,引起寶寶嘅覓食反射;

2、當寶寶張口嘅瞬間,媽媽嘅手呈C字形,將乳房托起並快速嘅連同乳暈放進寶寶嘴裏;

3、聽到寶寶咕咕嘅咽奶聲,媽媽嘅乳房也有下奶嘅感覺,這就表示喂奶成功。

如果銜乳姿勢唔正確,唔僅媽媽會累,寶寶也會著急,更會影響按需喂養。

母乳雖好,但有些時候,新媽媽確實因為身體原因或者寶寶原因,唔能進行母乳喂養,嗰就隻有奶粉補上la。奶粉寶寶最主要嘅係,要注意奶粉嘅配比,一定唔能多於或者少於奶粉罐上嘅用量。奶粉衝調過清或過濃,都會影響營養攝入,對寶寶身體發育唔利。同時,唔得唔提醒大家必須注重奶瓶清洗、消毒,奶嘴也要跟著寶寶嘅月齡進行更換。

有人成日問:母乳同奶粉嘅營養,到底哪個好?我諗說,有條件肯定母乳好,安全更便捷;但實喺沒辦法母乳喂養,奶粉嘅營養也係能跟上寶寶生長嘅。哪個適合選擇哪個就好!

更多:親子hk