準媽媽身體呢幾點唔達標,說明胎兒發育遲緩

原標題:準媽媽身體這幾點唔達標,說明胎兒發育遲緩

胎兒嘅健康問題一直係所有孕媽所擔心嘅,唔係說孕媽身體健康就表示胎兒一定沒事兒,但係孕媽身體一出現問題胎兒肯定也會受到牽連。嗰麼孕媽身體出現乜嘢狀況,就表示胎兒發育受到la影響呢?

首先要說嘅就係體重問題。現喺嘅女性大多都係以瘦為美,覺得瘦下來身材就好看,人也就越來越美la,甚至一些孕婦也為la保持身材,一直喺飲食方麵有所刻意。然而,身為孕婦就一定要為胎兒著諗,平時唔僅要少食多餐,還要保證麵麵俱到,多多少少都要食一點,所以如果孕婦為la保持身材而唔多食,導致體重過輕,就說明胎兒發育也會變得遲緩,這都係營養供給唔足所導致嘅。

當然,除la體重過輕之外,體重過重也係唔可以嘅,如果胡食海飲導致體重超標,對分娩來說也係一道難事,所以既唔能超輕也唔能超重,咁樣胎兒才係最健康嘅。

除la孕媽自身體重外,還要看孕媽腹圍係否達標。隨著懷孕周期嘅增長,孕媽嘅肚子有唔明顯變得越來同明顯,從懷孕第二十周開始,孕婦嘅腹圍就開始逐漸固定增長,大約每周腹圍會增加一到兩厘米左右,而到la懷孕第二十四周嘅時候,就會每周腹圍增長唔超過一厘米,所以孕媽要定期測量腹圍,咁樣也能明白胎兒發育情況。

除la這兩種孕媽自己就能測量嘅標準,還有一道測量方法需要經過孕檢才能明白。孕二十周嘅時候,孕媽就需要測量宮底係否合格la,這個到時候醫生也會說起,所以孕媽最需要嘅還係平時注意體重同腹圍問題。

為la讓胎兒可以建康發育,孕媽平時一定要多檢查、多觀測,喺飲食方麵要“雨露均沾”,咁樣才能保證營養都有攝入。產檢係必須嘅,孕婦自己平時對身體嘅嘅檢查也係必須嘅。

更多:親子hk