馬上評|孩子補課費成最大開支,呢是最糟糕嘅家庭財務安排

原標題:馬上評|孩子補課費成最大開支,這係最糟糕嘅家庭財務安排

  遼寧省人大開展嘅一項最新調研發現:高額嘅補課費用,成為普通市民家庭嘅最大支出。“補課已經成為一種社會風氣,極少數唔補課嘅孩子反倒成la另類。”喺沈陽等城市,唔少家庭用於孩子課外培訓、補課嘅費用,高達5萬元以上。

校外補課泛濫,家長花費高企,這早就係人所盡知嘅事實,“孩子補課費用成普通家庭最大開支”,咁樣嘅結論卻似乎還係第一次被提及。

會唔會有誇大?考慮到這係由遼寧省人大調研組所給出嘅官方說法,應該具備相當可信度。隻唔過,由於相關方麵未對統計口徑、抽樣方法、樣本數量等指標作出具體說明,所以公眾還係唔免有困惑。

需要說明嘅係,遼寧省人大嘅此次調研屬於“專題調研”,為嘅就係la解該省中小學生課外負擔情況。嗰麼,所謂“孩子補課費用成普通家庭最大支出”一說,更準確嘅表述或許應該係,“喺子女正喺上中小學嘅家庭裏,補課費用已成最大開支。”厘清la這一限定性前提,上述結論就可以理解la。

一般而言,喺“房產-戶籍-學位”三者深度捆綁嘅遊戲規則下,大部分家有中小學生嘅家庭,名下基本都“有房”。咁樣嘅家庭,房貸因為貸得早、收入逐年增加,月供壓力大多已經得到相當程度嘅緩解;家中老人嘅年紀相對還冇嗰麼大,贍養支出尤其係醫療支出還較為有限……住房、教育、醫療等開支項中,以課外培訓為主嘅教育支出成為大頭,嘅確係可能嘅。

但這更可能係一個值得警惕嘅信號。就算僅僅從家庭財務安排嘅角度來考量,“補課費用成最大開支”本身也係極其危險嘅。

首先,此舉大大滯阻la家庭嘅儲蓄同投資行為,提前透支la未來嘅支付力,使得家庭防禦風險嘅能力岌岌可危;再者,許多校外培訓、補課行為本質上隻係一種被裹挾嘅、情緒驅動嘅消費行為,並冇嚴謹嘅投入同效益嘅核算,如此唔計後果、唔顧預期嘅“砸錢”,其效率注定高唔到哪去。

喺好多時候,給孩子補課,已成為許多家庭下意識嘅默認選項,好像唯有如此才能心安。“極少數唔補課嘅孩子反倒成la另類”,這事實上說明,商業化補課服務嘅商品屬性業已發生la根本性變化,也即從“消費品”變成la“必需品”。這場集體嘅“教育迷信”,誘導la一係列非必要嘅財務決策。

常言道,“孩子嘅錢係最好掙嘅”,這無疑係喺說,每當涉及孩子,家長們嘅經濟理性就往往會趨於失效。真係可憐天下父母心。

一切為la孩子,為la孩子嘅一切,道理都沒錯。隻唔過,父母勒緊褲腰帶、一家人省食儉用,大把大把嘅錢都讓校外培訓機構賺走la,真嘅理性嗎?這場全民“教育搶跑”競賽,又何時才係終點?

作者:澎湃特約評論員 然玉

更多:親子hk