南開博士帶孩子們喺家上學,大女兒用15年獲得本科文憑

原標題:南開博士帶孩子們喺家上學,大女兒用15年獲得本科文憑

喺福建廈門,有一位61歲嘅老父親一直堅持帶女兒喺家上學,目前19歲嘅大女兒已經通過自考獲得本科文憑,現喺這位老父親帶著8歲嘅小女兒同其他家庭嘅孩子一起繼續實踐著家庭教育嘅方式。這位61歲嘅老父親名叫袁鴻林,他自己係一名南開博士。

袁鴻林嘅大女兒叫袁小逸,現喺喺杭州一家律所實習,談及父親對她進行嘅喺家教育模式,袁小逸表示自己覺得好正常,可係喺旁人眼裏佢哋就會覺得好奇怪。

喺家教育咁樣嘅方式其實係比較惹爭議嘅,可係袁鴻林認為教育嘅目嘅係培養人才,而培養人才嘅方式方法本身就可以係各種各樣嘅。

其實說起來袁鴻林最開始采用喺家上學嘅方式還係有一定原因嘅,2003年大女兒到la讀幼兒園嘅年齡,於係袁鴻林同其他家長一樣將大女兒送到la幼兒園,然而大女兒喺幼兒園嘅第一年裏生病時長累計起來達到半年多,唔忍心女兒喺學校裏總係生病嘅袁鴻林幹脆把孩子從學校接la回來,從此開始la長達15年嘅“喺家上學”模式。

袁鴻林對大女兒進行嘅喺家教育模式最開始好唔被社會同周圍嘅人所接受,好多人都認為袁鴻林唔可能成功,結果他卻用la15年時間“真嘅培養la一個從幼兒園到本科完全走完la嘅一個喺家上學嘅案例”。

袁鴻林嘅教育方式也得la社會一定程度嘅認可,唔僅有出版社出la書專門講袁鴻林嘅教育模式,央視嘅《心理訪談》節目也曾邀請袁鴻林一家接受采訪。

對於爸爸嘅教育方式袁小逸本人表示認可,她對自己嘅人生有著比較清晰嘅認識同規劃,並且具備好好嘅自學能力,同埋從她嘅言談上可以看出這係一個比較獨立,也比較自信嘅女生。

唔過,袁小逸表示喺家學習並唔係爸爸一個人嘅決定,也係自己嘅決定,她說小學期間自己也有過回歸學校嘅經曆,但係回到學校後袁小逸好唔接受應試教育模式,於係她自行選擇離開學校,從此就係徹頭徹尾地喺家學習la。

現喺,袁小逸有la一個8歲嘅妹妹,爸爸同樣地準備照搬袁小逸模式,可係袁小逸卻表示應該順應時代嘅發展,采取半家庭半學校嘅方式。同時,對於完全嘅喺家上學模式,也有一些缺陷。袁鴻林認為最大嘅缺陷就係資源嘅缺陷,比如實驗室唔完善、體育運動唔齊全等。但係也有一定嘅優勢,袁鴻林認為會更有針對性,能讓孩子們更健康、更快樂。

有網友說最開始看到“喺家上學”幾個字,立馬覺得脫離la集體生活嘅孩子可能會缺乏溝通交流能力,可係看la袁小逸嘅表現後認為她完全係一個樂觀、積極嘅姿態,絲毫冇溝通交流障礙。

可係也有網友認為喺家上學嘅方式缺少la“跟同齡人相處嘅氛圍”,總擔心會讓孩子欠缺一些乜嘢。

​其實袁鴻林有嘅地方說得蠻對,“教育嘅目嘅係培養人才,方式方法隻係手段”,可係喺家教育嘅方式確實存喺缺陷,唔僅僅係袁鴻林說嘅資源缺陷,還有就係網友說嘅缺少la跟同齡人相處嘅氛圍,缺少la應對校園裏一些突發情況嘅能力。盡管我們看到嘅袁小逸各方麵表現都唔錯,但係喺家教育咁樣嘅模式還係唔建議盲目模仿。

更多:親子hk