呢幾件事情,隻有一個人帶娃嘅媽媽才懂

原標題:這幾件事情,隻有一個人帶娃嘅媽媽才懂

文/孕嬰幫,歡迎個人轉發分享!

唔明白各位媽媽喺生完孩子之後,係自己帶娃呢?還係婆婆幫著帶呢?最近小晴媽媽可係煩心透la。“幫媽幫媽,喺嗎,做媽媽為乜嘢這麼唔容易啊?孩子一直哭點樣辦?睡都睡唔好,我真嘅快受唔lala,點樣辦啊,幫媽?”大家都看到la嗎,這係小晴媽媽給我嘅私信,她嘅狀態真嘅係十分嘅唔好。

當然,幫媽也係對她進行十分多嘅安慰同解答。冇辦法,因為喺她們家,她婆婆唔願意幫她帶孩子,隻有她一個人帶孩子,確實係十分嘅苦。也許這時候,許多人會問,她嘅丈夫呢?唉,當然係去上班掙錢la,如果係十分有錢嘅話,誰會願意自己嘅媳婦一個人喺家帶娃呢?有些痛苦,隻有一個人帶娃嘅媽媽,才能懂!

1、睡唔好一個完整嘅好覺

喺平常人看來,睡覺係再正常唔過嘅一件事情,但係到la媽媽這裏,說係奢侈也唔為過。好多時候,媽媽放著搖籃曲,哄寶寶睡覺,結果太累la,往往孩子冇睡著,媽媽自己就睡著la。結果喺半夢半醒之間,孩子一聲大叫,猛地一驚,趕快就醒la過來。

喺有la孩子之後,睡覺這件事,就唔係媽媽一個人說la算la。好多一個人帶娃嘅媽媽都跟幫媽說過,說:“希望孩子快快長大吧,咁樣她就能睡個安生覺la。”幫媽也會告訴她們:“再堅持一下吧,會好嘅,孩子好快就會長大la。”

2、冇一點清閑嘅時間

能唔能喺帶娃嘅時候,清閑一會兒?對唔起,這個選項係唔存喺嘅。喺孩子醒嘅時候,就唔說la,孩子又哭又鬧,又要食奶嘅,忙嘅係停唔下來。當孩子睡著嘅時候,係唔係就能清閑一會兒la呢?好抱歉,唔要諗得太天真la。

一個人帶娃嘅時候,喺孩子睡著之後,還有好多事情需要做呢。娃睡係睡la,但係,還要做飯啊,還要打掃衛生,同埋,還需要將寶寶嘅衣服洗一洗。也許,等剛剛忙完la這些之後,孩子就又會醒la過la,吵著鬧著哭起來la。諗要一刻清閑,真嘅係好難。

3、再也幹淨唔起來la

冇哪一個女人,唔愛美麗同幹淨。但係,喺做la媽媽之後,尤其係一個人帶娃,嗰麼,可就再也別諗幹淨la。以前每天諗著點樣穿搭,點樣化妝,點樣樣才能讓自己變得更加嘅漂亮。現喺,整顆心全都放喺la寶寶身上。周圍全係孩子嘅衣服,為la寶寶嘅健康,妝也唔能化la,也冇時間化。就連洗幹淨嘅衣服,剛換喺身上,寶寶分分鍾鍾給你弄嘅乜嘢也唔係,讓你手忙腳亂。

所以說呢,唔當媽媽,永遠體會唔到作為媽媽嘅辛苦,以及這個詞背後所代表嘅意義。希望每一個男人,都可以好好嘅對待自己嘅老婆,每一位子女,喺長大之後,都可以好好嘅孝順自己嘅媽媽。因為她們,真嘅係十分嘅唔容易。

有冇媽媽生完孩子之後,也係一個人帶娃嘅呢?以上嘅這些痛苦,你覺得幫媽說嘅對嗎?

我係幫媽,兩個孩子嘅媽媽,一名高級育嬰師兼具插畫師,有關孩子教育、生理、心理、營養、日常保健同護理等方麵問題,問我吧。

更多:親子hk