寶寶睡醒後有呢種表現,偷著樂吧!說明情商很高

原標題:寶寶睡醒後有這種表現,偷著樂吧!說明情商好高

文/孕嬰幫,歡迎個人轉發分享!

各位媽媽們,唔明白你們有冇注意過,同樣係帶孩子,但係唔同嘅人,帶出來嘅孩子,差別會好大。唔理係孩子嘅性格方麵,還係發育等好多方麵,都會有明顯嘅唔同。記得曾經,有位媽媽問過我咁樣一個問題,她說她家嘅孩子,喺睡醒之後,會一個勁嘅哭著叫媽媽,唔明白點樣回事。

嗰個時候,幫媽就告訴這位媽媽,係唔係平時喺帶孩子嘅時候,冇給孩子足夠嘅安全感,喺照顧孩子嘅時候,有一些細節方麵,做嘅唔到位?其實嗰位媽媽所反應嘅現象,並唔係個例,有些孩子喺睡醒之後,內心冇安全感,會一直哭,叫媽媽,但係,有嘅孩子喺睡醒之後,則唔會哭鬧,反而會自己爬起來玩。

喺幫媽來看,孩子喺睡醒之後,如果有這兩種表現嘅話,就說明媽媽們把孩子養嘅好好。如果冇嘅話,嗰媽媽們就應該喺照顧孩子方麵,做出一些反思la。

孩子睡醒之後,有哪兩點表現,說明被照顧嘅好好呢?

1、睡醒之後,就會對身邊嘅人發笑

一般情況下,隻要唔係孩子冇休息好,嗰麼,平時被媽媽照顧好好嘅寶寶,喺醒後,都會對身邊嘅人笑。可唔要覺得孩子這個笑容好一般,這個笑能反應出好多問題嘅。首先,這係一個好友善嘅表現,這說明,孩子喺告訴身邊嘅人,自己被照顧嘅好好,自己喺身體還有心理上,都係十分愉快嘅。

其次呢,孩子嘅這個笑也係喺傳達出一種信息,嗰就係照看他嘅人給他la足夠嘅安全感。所以,喺孩子睡醒之後,孩子才會冇因為害怕恐懼,或者係緊張而感到唔安。同時,孩子嘅心情係愉悅嘅,對身邊嘅人還有周圍嘅環境,也充滿la愛意。

2、睡醒之後,會好安靜嘅自己玩耍

有嘅孩子喺睡醒之後呢,一看到媽媽冇喺自己身邊,就會哭著鬧著,找自己嘅媽媽,唔理身邊嘅人點樣去哄,孩子也停唔下來。有些媽媽會誤以為,孩子這種行為係太黏自己la,其實呢,並唔係樣嘅。這說明,媽媽們喺平時照顧孩子嘅時候,出現一些問題,隻係你冇發覺而已,咁樣嘅媽媽,就需要反思自己la。

相反呢,有一些孩子喺睡醒之後,唔理自己嘅媽媽喺冇喺自己嘅身邊,都唔哭唔鬧,而係一個人喺床上安靜嘅玩耍。孩子有這種行為嘅時候,係十分好嘅現象,這說明媽媽喺平時照顧孩子嘅過程中,給予孩子la足夠嘅安全感。讓孩子對周圍嘅環境,還有人都放下la戒備,即使媽媽唔喺,自己一個人也可以玩嘅好好。同時呢,這類孩子也可以說係情商十分高嘅,佢哋唔會輕易打擾身邊嘅人。如果說你嘅孩子係咁樣嘅話,媽媽們就偷著高興吧!

以上這兩點呢,可以作為簡單嘅參考,如果說孩子喺睡醒之後,有這兩種表現話,嗰麼恭喜媽媽la,你平時嘅時候,真嘅把寶寶照顧嘅好好呢!

我係幫媽,兩個孩子嘅媽媽,一名高級育嬰師兼具插畫師,有關孩子教育、生理、心理、營養、日常保健同護理等方麵問題,問我吧。

更多:親子hk