惡性事件後,警示所有家長:沒有教養嘅孩子比狼更可怕

原標題:惡性事件後,警示所有家長:冇教養嘅孩子比狼更可怕

最近最駭人聽聞嘅事件之一就包括喺德陽發生嘅一起女醫生自殺事件,引發全社會嘅關注。一起自殺事件為何會引起全社會嘅熱議?這係因為這係由“熊孩子”引發嘅血案!

熊孩子嘅事例我們聽過好多,或大或小,大家都抱著調侃嘅態度去關注,讓家長多關注對孩子嘅教育,但係這起事件,最終以受害人自殺結束,實喺係令人驚歎同唏噓,熊孩子嘅威力居然已經咁樣大la?

8月20日, 喺四川德陽,安醫生同丈夫喺遊泳時,安醫生被兩個十二、三歲嘅男孩子疑似摸臀。

安醫生嘅老公要求男孩道歉,男孩唔但唔認錯反倒更肆無忌憚朝著夫妻倆做鬼臉、吐口水,安醫生老公氣唔過教育la兩個男孩,卻被男孩家長堵喺更衣室毆打。

最後雙方報la警,醫生老公當場向兩個孩子道la歉,男孩家長卻唔打算息事寧人,第二天甚至鬧到安醫生所喺醫院,逼得安醫生無法正常工作,還要求單位領導處理夫妻二人。

事情發生後嘅第五天,安醫生唔堪重負,喺車內服下500片撲爾敏,憤而自殺,留下年幼嘅女兒同悲痛欲絕嘅親人。

事情演變到這步,一個家庭支離破碎,遭受重創,一條人命驟然去世,無唔讓我諗到一個冇教養嘅孩子比狼更可怕!

熊孩子嘅事例我們屢見唔鮮,但係孩子嘅教養問題卻係我們永恒嘅話題。

教養,係一個孩子最基本嘅素質,也係決定孩子能否成功最基本嘅品質,一個孩子若冇教養,嗰他走入這個社會嘅第一個敲門磚就已經被沒收,嗰麼這個孩子注定走唔la多遠。

所以家長喺日常生活中對孩子嘅教育中,時時刻刻要謹記,讓孩子做一個有教養、有素質嘅人,教養小到扔垃圾體現喺生活嘅角角落落,大到一個人嘅格局決定他看世界嘅視角大小,所以家長一定要從小培養嘅教養,給孩子一個正確嘅三觀。

沒教養嘅孩子,父母護他一時,卻唔能護他一世

“熊孩子”嘅背後多半有一個縱容孩子嘅“熊家長”,咁樣嘅家長對孩子沒教養嘅行為視而唔見,默許孩子嘅行為甚至縱容,唔加以製止,總把“孩子”還小掛喺嘴上當擋箭牌。

孩子係小,可係做事也有對錯之分,你對他沒教養嘅行為一筆勾銷,嗰係因為你係可以容忍他嘅父母,可係喺外麵,人哋卻冇慣著他嘅義務la,就像安醫生嘅事例裏,係因為遇到la好欺負嘅醫生夫婦,當遇到比你更刁蠻嘅人時,你能護孩子一時,還能護孩子一世嗎?

就像唔久前這個新聞事件,公交車裏,一個乘客坐喺自己嘅座位上,對麵突然跑來一個小孩子,拿他嘅鞋對著男乘客嘅腿又踢又踹,起初男乘客並冇反應,可係男童踹人嘅行為卻並冇大人來製止,小孩子還喺唔停踹人,終於這個男乘客忍無可忍爆發出來。

視頻裏這個摔打過程讓人心驚,孩子得到la他沒教養嘅教訓。暴力係唔對嘅,打孩子就更唔應該,但係這個乘客給la孩子機會,卻冇大人來進行製止同道歉,導致事件爆發。

還有近期發生嘅事,一個早教機構裏,周圍都係大人,孩子喺堆積木玩,一個小男孩卻把旁邊一個小女孩嘅積木故意踢到,女孩子當場大哭起來,卻冇家長出麵製止同對女孩子道歉。

這時,視頻裏一個白衣男性站起來將男童一把推到地上,這個男性正係女孩子嘅父親,視頻被放到網上引起熱議,好多人都認為男人大人唔對,但熊孩子沒教養喺先,係該給點教訓,可見,大家對沒教養嘅熊孩子都保持著“總有人來收拾你”嘅態度。

好多唔教育孩子嘅家長都有一個共同嘅諗法就係:孩子還小,做錯la也沒人同他計較,就由他去吧,孩子開心最重要。可係事實證明,家長對孩子嘅錯誤做法唔加製止,唔教育孩子識得禮貌待人,嗰麼這個世界遲早會幫你教育。

安醫生事例裏係遇到la素質較高嘅夫妻,安醫生丈夫對自己教育男孩嘅事甚至深感抱歉,及時道歉,正係因為咁樣被熊孩子父母拿捏住佢哋好欺負,於係施加報複,嗰如果有一天孩子惹到la像視頻裏這種更加暴力嘅人時,父母該點樣樣收場?

你有教養嘅樣子,真美

前唔久,有一個動圖被網友熱議,大讚“你有教養嘅樣子真美!”同樣係喺公共場合,同樣係孩子同家長,一個母親抱著自己還好小嘅孩子睡覺,怕孩子嘅鞋子踢到隔壁乘客身上,家長用手心把孩子嘅腳包住,咁樣一個細節,卻體現la這個母親大大嘅修養同教養,也正係咁樣一個小細節,她都能注意到,才讓人感動同敬佩,咁樣嘅人教育出嘅孩子也唔會差。

曾經看過咁樣一個故事。一個母親帶孩子坐地鐵,一個農民工看到趕緊讓座,讓這位帶孩子嘅母親坐,可係這個母親卻態度惡劣,對農民工嗤之以鼻:“誰要做你嘅座位,髒死la。”言語裏冇感謝,全係鄙夷,而她嘅孩子也學著她,嘴裏嘟囔著:髒死la。結果嗰個農民工羞紅la臉,還沒到站就下la車。

其他乘客都對農民工感到心疼,其實更應該心疼孩子有咁樣一個沒教養嘅母親,這個孩子喺她嘅母親這裏永遠學唔到尊重人哋同教養,咁樣嘅孩子長大la唔會有乜嘢偉大成就,隻會讓人鄙夷。

而另外一個孩子嘅父親就唔一樣la。一個父親帶著孩子出門,孩子看到清潔工仔仔細細清掃著大街,讓整個城市都煥然一新,孩子看la好激動,對爸爸說:“爸爸爸爸,我長大la也要做清潔工,讓城市變得更美麗!”他嘅爸爸聽完笑la,說:“孩子,清潔工係一個城市嘅美容師,有佢哋喺,我們嘅生活才會美好,三百六十行,行行出狀元,隻要你願意奉獻自己嘅力量,你做乜嘢爸爸都支持你!”孩子聽la備受鼓舞,對生活充滿信心。

這個父親嘅修養同教養體現喺他嘅大格局上,他對每一個職業,每一個人都係尊重嘅,他讓孩子學到la唔論做乜嘢,都要盡自己嘅一份力,咁樣嘅孩子格局同教養兼修,未來一定會十分廣闊。

孩子嘅教養比教育更重要

有教養嘅孩子行走八方,沒教養嘅孩子寸步難行。喺家裏,有父母為孩子嘅沒教養承擔後果,而喺社會,冇人會為你嘅沒教養買單。

孩子還小嘅時候,唔論係富有嘅家庭,還有貧窮嘅家庭,隻要教育孩子做一個有教養嘅人,嗰麼孩子看這個世界嘅起跑線就係相同嘅。

對於父母來說,含辛茹苦唔就係諗讓孩子變得更加優秀。教育孩子學會尊重,學會感謝,學會有禮貌,唔做讓人哋反感嘅事,待人接物大方自然就係最大嘅成功。

-END –

▍作者:東東

標簽:家庭教育 伴讀

更多:親子hk