懷孕後,胎兒最害怕媽媽著呢兩種鞋,孕媽最好別著

原標題:懷孕後,胎兒最害怕媽媽穿這兩種鞋,孕媽最好別穿

女人懷孕之後,好多事情就唔能再像以前嗰麼我行我素la,唔僅喺日常飲食方麵要多加注意,準媽媽喺行動同穿衣,穿鞋方麵也要多加注意,咁樣才能讓肚子裏嘅寶寶唔受傷害,比如穿鞋這個小事情也係有講究嘅,女人們平常最習以為常嘅兩種鞋就好唔適合孕期穿,孕媽盡量唔要穿。

一、高跟鞋

自從懷孕之後,寶寶喺肚子裏唔斷長大,孕媽嘅肚子會越來越大,所以上半身嘅重量也喺唔斷增加,準媽媽最需要嘅就係安全同平穩,如果這時候準媽媽還像平時一樣愛美,總係穿著高跟鞋,好容易出現重心唔穩摔倒嘅情況,會傷害到自己同寶寶,造成流產或早產。

二、平底鞋

如果說準媽媽唔能穿高跟鞋好多人還可以理解,嗰麼,準媽媽唔能穿平底鞋也許就會有一部分孕媽諗唔明白la,懷孕之後為乜嘢平底鞋也唔能穿呢?這係因為女人自從懷孕以後,上半身增加嘅重量並唔係均衡分布嘅,主要集中喺腹部,也就係說孕媽嘅重心也唔係處於身體嘅中心部位,重心會相對靠前一些。平底鞋雖然看似平穩,但卻會讓孕媽身體嘅重心向前移動,同樣容易造成孕媽重心失衡,會有摔倒嘅事情發生。

嗰麼孕媽喺孕期該點樣穿鞋最好呢?

懷孕之後,孕媽安全第一,準媽媽喺孕期最好穿稍微帶點小跟嘅鞋子。隻要稍微有一點跟係最好嘅,最好選擇粗跟嘅鞋子,咁樣更容易支撐起整個身體,也可以增加孕媽嘅平穩度。

更多:親子hk