據說老公睇到剛出生嘅孩子,大多是呢些奇葩反應,你家是嗎?

原標題:據說老公看到剛出生嘅孩子,大多係這些奇葩反應,你家係嗎?

昨天,有位寶媽喺媽媽群裏發la咁樣一條狀態:你永遠也唔明白老公看到新生兒會做出邊啲奇葩反應。兒子出生嘅嗰天,老公幾乎把同層樓所有病房嘅寶寶都看遍la,毫唔誇張地說,係嗰種踮起腳尖,伸長脖子地看。回來之後,好驚奇地問他媽“點樣就我兒子嗰麼黑呢?”真係無語,按照電視劇裏嘅劇情,唔應該馬上微信、打電話,向親朋好友報喜嗎?

評論區裏也係有幾個搞笑嘅媽媽,調皮地回複道:

係唔係他喺你懷孕期間,惹你發火,把孩子烤糊la?

有冇嚇到人哋家嘅爸媽,以為係來偷孩子嘅?

……

當然,也有好多過來人說,電視裏都係騙人嘅,男人看到剛出生嘅孩子,大多做出嘅奇葩反應讓你措手唔及。比如:

膽小害怕唔敢抱

有個寶媽說,當時醫生把閨女包好之後,抱出產房,交給老公。結果這慫貨嚇得都唔敢接。最後還係喺婆婆嘅嗬斥下,勉強小心翼翼地接過去,生怕自己勁兒大la。然後低頭看la女兒一下,隻見小臉皺巴巴嘅,渾身紅紅嘅,一個眼睛全閉,一個眼睛隻有一條縫。按他嘅話,感覺醜死la,馬上半係逃避,半係嫌棄交給la婆婆。

跑到廁所嘔吐

還有一些寶爸,平時多少有點潔癖,就連廁所裏有個印記都能叨咕半天。這時候,遇到寶寶第一次拉臍屎,有些寶爸可能會一打開尿布,就忍唔住跑到廁所吐出來。唔過這種反應也係情有可原嘅,畢竟第一次拉粑粑確實唔太好聞。但係隨後寶爸就會逐漸適應同熟練,月子裏甚至會承擔寶寶所有嘅尿布。

思考以後嘅人生

有位寶媽說,家裏大寶係兒子,當時出生嘅時候,老公嘅反應還算正常。但係小兒子出生嘅時候,他滿臉期待地問護士係男孩還係女孩。當得到答案還係男孩時,立馬臉都垮下來。自己蹲喺牆角思考以後嘅日子該咋過。

擔心孩子“死”la

有些小寶寶剛出生嘅時候,就好安靜。這時候部分寶爸就會急急忙忙地把寶媽叫過去,然後傻傻地問孩子係唔係死la。或者直接用手指去戳孩子,直到將娃吵醒後,才放心地拍著胸口說還好,還好,還活著!

更多:親子hk