新學期告訴家長幼兒園老師唔是保姆,家長一定要知道!

原標題:新學期告訴家長幼兒園老師唔係保姆,家長一定要明白!

寶寶上幼兒園後。家長就開始各種擔心,擔心孩子喺幼兒園食苦受累,殊唔知,作為一個幼兒園老師也係十分唔易嘅。幼兒園老師盡心盡力工作,每天帶嗰麼多孩子,十分辛苦,有嘅家長卻唔能理解老師嘅工作。

好多家長認為:幼兒園老師同家裏嘅保姆冇兩樣,隻要管好孩子嘅食飲拉撒睡就好la,根本唔需要乜嘢技術含量。他唔識得幼兒園唔僅係照管孩子嘅地方更係培養習慣、提高能力嘅場所。由於理解存喺誤區從而唔能同教師達成共識,形成攜手共育。

真實現狀

據一項研究顯示,“當前幼兒教師嘅經濟收入偏低,其政治、專業性、學術性權力有限,且得唔到有效保障,職業聲望也一般。綜合來看,幼兒教師嘅社會地位喺整個社會職業結構體係中處於偏低嘅位置。”

專業技能

有一位幼兒園老師喺博客裏幽默地寫道:

幼兒教師可以當警察。因為整天喺班裏破案;

幼兒教師可以當主持人。因為整天為公開課諗遊戲同花招;

幼兒教師可以當演員。因為一會態度同藹一會激情澎湃,還因為工作需要;

成日扮演各種角色。幼兒教師可以當清潔工、搬運工、修理工、裝修工、鉗工、設計師;

幼兒教師可以當保姆。因為孩子嘅食飲拉撒睡都由教師掌管;

幼兒教師可以搞工藝美術。因為整天寫黑板、布置教室;

幼兒教師可以當作家。因為整天寫計劃總結同論文”讀罷這位老師嘅博客,好多人會一笑而過,但係卻道出la多少幼教工作者嘅辛勞。

由此可見,幼兒園老師扮演嘅係一個多麵手,唔僅要管理好小朋友嘅生活,還要教小朋友各種知識,還要會表演各種節目。幼兒園正係孩子性格養成嘅重要階段,孩子喺幼兒園受到嘅教育同培養唔容小覷,而幼教嘅技術含量更係具有挑戰。

家長誤解

老師有時為la培養孩子嘅生活自理能力讓孩子自己穿衣服,家長看到la以為係老師懶、唔負責任,有一次一位家長去幼兒園接寶寶,正好寶寶剛剛起床,自己喺摸索著穿衣服,而老師則喺一旁看著。寶寶嘅一隻袖子冇伸就好,媽媽看到老師竟然喺一旁看著無動於衷,也唔去給寶寶幫忙。

平時喺家裏都係媽媽幫寶寶穿衣服嘅,看到這裏媽媽忍唔住la,衝到la教室,責怪老師說:“老師你點樣看著孩子自己穿衣服穿唔進去都唔幫她一下呢?就喺一邊袖手旁觀,要係孩子衣服穿慢la著涼點樣辦?”老師說:“孩子總要學會自己穿衣服,我諗讓她鍛煉一下自己穿衣服,總係喺大人嘅幫助下她永遠也學唔會自己穿衣服。再說教室裏開la空調,孩子唔會著涼嘅。”

這位媽媽依然十分氣憤,責怪老師偷懶,冇照顧好孩子。還要去找領導反映,說老師偷懶唔負責,冇好好照顧孩子。最後喺幼兒園領導嘅解釋同調解下才平息la這位媽媽嘅怒氣。

這位媽媽嘅情況喺幼兒園並唔少見,孩子嘅鼻涕流出來la,老師為la讓孩子養成“自己能做嘅事情自己做”嘅習慣,要求孩子自己拿紙自己擦,被孩子嘅婆婆看到la認為老師唔關心孩子而當麵責怪老師;孩子剛剛入園哭鬧唔停,唔願離開家長嘅懷抱,老師好意抱過來,家長卻認為老師嚇著孩子la……

好多家長認為幼兒園老師嘅工作就像保姆,其實這係個好大嘅誤區。家長們要明白,幼兒園嘅老師唔係保姆,幼兒園除la要照看好孩子還要引導孩子學知識,養成良好嘅生活習慣,培養孩子嘅語言表達、動手操作等能力。

孩子嘅安全最讓老師操心,隻要一上班,每位老師嘅神經都崩嘅緊緊嘅,生怕發生乜嘢意外。所以幼兒園嘅老師們真嘅好辛苦,還希望家長也能多體諒老師嘅額工作,理解老師嘅用心良苦,隻有家長同園放配合好,才能更好地教育孩子。

寫喺最後:

幼兒園老師每天帶幾十個精力旺盛嘅小朋友,工作量十分大,也好辛苦,有嘅家長總以為幼兒園老師就像保姆嘅活兒,人人都能幹。其實唔然,兒園老師除la要照看好孩子還要引導孩子學知識,養成良好嘅生活習慣,培養孩子嘅語言表達、動手操作等能力。平時還要關注孩子嘅安全同身體健康,所以,希望家長能理解老師嘅工作,給予老師更多體諒。

更多:親子hk