有呢三種習慣嘅孕媽,懷孕後,孕爸都唔會心疼你,希望你唔喺其中

原標題:有這三種習慣嘅孕媽,懷孕後,孕爸都唔會心疼你,希望你唔喺其中

我們都明白孕媽喺懷孕之後,有些孕媽係特別嬌弱嘅,需要孕爸時刻嘅疼愛同嗬護,但係也有一些孕媽喺孕期表現嘅自己特別嘅強大,根本就唔會矯揉造作,即使係懷孕la,家裏嘅所有嘅事情也都能一並承擔,比如家裏燈泡壞la,唔亮la,孕媽就膽大嘅爬梯子,自己卸換燈泡,咁樣嘅孕媽如果被其他人看到,真嘅隻能給她豎一個大拇指,確實係好強,可唔都說女人係水做嘅,係柔軟嘅,尤其係懷孕之後,表現嘅柔弱一點,並冇乜嘢唔合理,可表現嘅太過強大嘅孕媽,孕爸根本就唔會放喺心上。莉莉自從懷孕之後,家裏嘅繁瑣事情都靠莉莉一個人處理,即使婆婆規勸,可莉莉還係聽唔進去,畢竟每天呆喺家,點樣能閑嘅住,這唔前兩天家裏嘅冰箱壞la,莉莉打電話叫la人來修冰箱,但係修冰箱嘅時候,需要將冰箱搬出來,於係莉莉唔顧自己係否懷孕,就幫著師傅一起搬,當時孕爸也喺現場,可孕爸卻喺一直玩兒手機,紋絲唔動,單從這一點就能看出孕爸對莉莉嘅漠唔關心,可造成這種現象嘅原因,歸根結底還係莉莉表現嘅太過強大,根本用唔到孕爸嘅心疼。所以說,如果你係咁樣嘅孕媽,一般孕爸都唔會心疼你,還係快改改吧,唔然苦嘅可係你自己。

1、每天都喺孕爸麵前抱怨

相信有唔少人都忍唔la一個人唔停嘅喺自己嘅麵前抱怨,尤其係對於已經懷孕嘅孕媽來說,如果長時間嘅喺孕爸麵前抱怨,一次兩次還好,可如果時間長la,孕爸也會對孕媽失去耐心,變得害怕回家,所以如果有這種習慣嘅孕媽可一定要改改la,適時嘅培養自己嘅一些興趣愛好,好好嘅調節自己嘅情緒,平時沒事兒,可以多同孕爸聊一些輕鬆愉快嘅話題,咁樣唔僅能舒緩孕爸工作一天嘅疲憊,同時也會讓孕爸更關心自己,關心胎兒嘅發育情況。

2、懷孕之後,繼續當家裏嘅“頂梁柱”

有些比較要強嘅孕媽即使喺懷孕之後,還會繼續做家裏嘅各項家務,飯菜照做唔誤,孕媽咁樣嘅表現如果被孕爸看到眼裏,孕爸會覺得即使你懷孕la,也乜嘢事情都可以自己做,根本唔需要自己嘅幫助,咁樣下去你可別指望孕爸會心疼你,既然你喺孕期這麼能幹,嗰麼產後也根本唔需要被照顧。久而久之,隻會讓孕爸產生佩服孕媽嘅諗法,何談會心疼孕媽,所以孕媽還係注意一些吧,孕期盡量就唔要做家務la,尤其係對於拖地這個動作,需要成日彎腰,咁樣嘅行為唔僅會消耗孕媽嘅體力,同時也十分嘅唔安全,嚴重嘅還會影響胎兒嘅正常發育。所以,如果你諗被孕爸嗬護同疼愛,還係唔要凡事都逞強la吧。

3、整個孕期,凡事都鐘意逞強

有些孕媽喺懷孕之後,凡事都鐘意逞強,表現嘅自己就像個“男子漢”,比如自己辦唔到嘅事情,即使試la各種方法,都要將這件事情解決,喺孕媽嘅眼裏,孕爸隻係個打下手嘅,其實孕媽嘅這種習慣係錯誤嘅,如果長此已久,隻會讓孕爸忽視對於自己嘅關心同嗬護,有些孕爸還會有咁樣嘅諗法,既然你行你來就可以la,根本就唔用我出手相助。孕爸也會所以而唔會心疼孕媽,嗰麼之後如果孕媽受la委屈,孕爸也根本留意唔到,所以還係改改吧,孕期正係需要孕爸心疼自己嘅時候。

其實每個懷孕嘅媽媽喺孕期都需要孕爸嘅關心同疼愛,如果你表現嘅太過要強,嗰麼根本唔要指望孕爸會心疼你,所以有些時候,還係學著柔弱一些,咁樣才能獲得孕爸更多嘅愛同嗬護。

更多:親子hk