每天睇電視超過1小時,3年後孩子嘅變化讓人吃驚!家長必讀!

原標題:每天看電視超過1小時,3年後孩子嘅變化讓人食驚!家長必讀!

電視時代來臨之前,人們靠閱讀來學習,如今,信息已經先被人哋消化,重新合成,再打包,然後準確無誤地發送到我們孩子嘅起居室,佢哋隻需要作為被俘獲嘅受眾坐喺嗰裏就行la,孩子們咀嚼著各種加工過嘅食品同信息。

依賴於帶有偏見嘅電視節目同娛樂活動,佢哋正喺媒體持續唔斷嘅狂轟濫炸下成長定型。隨著身喺職場嘅成年人日益忙碌,父母們無法時時刻刻關注孩子,疏忽對佢哋嘅塑造同影響,隻能任由媒體來影響孩子,卻無能為力。

這讓我諗到一件事:

受邀去朋友家,剛一進門,就聽到電視裏傳來“衝啊!殺死這幫狗日嘅!”這種唔太同諧嘅聲音。朋友招呼我進門後,就趕緊走到客廳,發現原來係家裏嘅孩子正喺跟著爺爺看抗日神劇,並且看嘅津津有味,眼睛一眨唔眨,嘴裏時唔時嘅發出傻笑。

朋友招呼我坐下,老人看到我來la,熱情地跟我打la招呼,可孩子仍然沉浸喺電視劇嘅世界裏,絲毫冇回過神來。

朋友有些生氣嘅叫孩子跟我打招呼,結果小孩特別敷衍嘅回頭喊la一聲“阿姨”,就馬上又看起la電視。

過la一會兒,朋友問孩子:“你看多久la啊?”小孩一點反應冇。

倒係爺爺先回過神來,替小孫子回答道:“午休起來後看嘅,今天天氣唔好,我就沒帶他出去轉,這唔正好有他愛看嘅電視劇,就看到現喺la,一下午可乖la呢。”

朋友臉色立馬變la,但又礙於老人嘅麵子,還有我這個外人嘅麵子,冇說乜嘢,隻係拉著我去廚房準備晚飯。

準備晚飯期間,我們也各自聊起la種種日常。朋友說,他兒子特別“聰明”,2歲多嘅時候就會趁著媽媽唔喺,自己偷偷打開電腦,找出動畫片來看la,打也打過,罵也罵過,可孩子根本唔長記性,就係戒唔la“看電視”這個癮。

為乜嘢沒法阻止孩子看電視?

家人唔夠重視

好多家庭都有“唔讓孩子看電視,孩子卻總係看”咁樣嘅情況發生,似乎父母嘅命令隻能喺短時間內有效,過陣子孩子又會“重操舊業”。為乜嘢會發生這種情況呢?說到底還係大人唔夠重視嘅緣故。

看看家裏嘅老人,為la帶孩子省心點,索性就把孩子“交給電視帶”,也有好多家長係交給“手機”“平板電腦”帶。大家似乎都帶著一種僥幸心理:就看一會兒能有乜嘢事?可如果家人認識到la成日看電視對孩子嘅危害,並且可以重視起來嘅話,又點樣可能舍得傷害孩子?

如果一個家庭唔把孩子看電視當回事,有些甚至陪著孩子一起看,嗰就別指望孩子將來可以愛上學習。因為孩子喺成長過程中嘅喜好同習慣,跟他身處嘅環境同大人嘅言傳身教係分唔開嘅。一個愛看電視嘅家庭,自然有一個愛看電視嘅孩子;而如果家庭成員都鐘意抱著本書看,嗰孩子自然也有樣學樣,鐘意看書嘍。

家裏看電視嘅氛圍太重

有研究表明,孩子喺房間,如果客廳有人看電視,孩子看電視嘅欲望會提高1~2倍。這也就唔難解釋,為乜嘢有些父母喺客廳看電視時,孩子會偷偷嘅從門縫裏看嘅原因la。

孩子喺學習時,本應該有一個學習氛圍嘅,可如果家裏有人喺看電視,電視發出嘅光亮同聲音占據la客廳,嗰麼就會給整個屋子製造la一種看電視嘅氛圍。有些父母會故意把聲音調嘅好小,可就算你調再小,電視發出嘅聲波還係會傳到孩子耳朵裏。

尤其係家裏有老人帶孩子嘅,老人都鐘意追家庭劇,一部劇100多集好常見,追起來就停唔下來,同埋老人對孩子看電視嘅危害唔重視,也為la帶孩子時省點體力,就會拉著孩子一起追。久而久之,孩子自然而然成la一個“小電視迷”。

每天1小時,注意力將有大差別

曾經有調查研究顯示,如果孩子喺佢哋1—3歲時每天看一個小時嘅電視,嗰麼孩子日後出現注意力缺陷嘅風險便會增加近10%,同埋一般要到佢哋7歲左右才顯現出來。

這也就唔難解釋,當孩子入學後,上課總係小動作特別多,寫作業時總係坐唔住,鐘意東摸摸西弄弄嘅原因la。如果孩子出現這種情況,嗰家長可以留意一下,孩子係否平時看電視或電腦嘅時間超過la1小時甚至更多?

因為許多電視節目嘅快速畫麵轉換容易“過度刺激”孩子正喺發育嘅大腦,使佢哋無法適應現實世界嘅慢節奏,覺得現實“沒勁”。同埋孩子嘅精力嗰麼旺盛,正係需要多跑動嘅年紀,如果看電視嘅話,就等於占用la大量原本有利於培養注意力嘅活動時間,如閱讀、運動、遊戲等。

每天1小時,3~4年後注意力差於同齡人,也就唔足為奇la。

孩子看電視嘅其他壞處

壞處一:看電視替代la孩子嘅玩耍,導致孩子活動減少,進而影響到孩子嘅身體發育。

壞處二:看電視阻礙la孩子嘅語言發展,因為看電視係單向嘅,而語言學習需要通過交流來實現。

壞處三:看電視阻礙la孩子諗象力嘅發展,使得孩子習慣被動地接受信息,懶於思考同探索。

壞處四:看電視限製la孩子嘅感覺體驗,易使孩子分唔清虛幻同現實。

壞處五:看電視多嘅孩子人際交往能力差,因為缺少人同人之間嘅互動體驗。

壞處六:看電視降低la孩子嘅自製力,因為容易使人上癮。

這告訴我們乜嘢?

好多家長認為,看電視能讓孩子學習知識,好嘅電視節目,可以取代閱讀。嗰麼首先分析一下孩子為乜嘢會鐘意看電視。電視集聲、光、影為一體,擁有唔斷變化嘅畫麵、豐富鮮豔嘅色彩、動聽好玩嘅聲音……這些刺激對孩子而言一定比書本具備更大嘅吸引力。

但係,正因為電視全方位地提供la信息,給人諗象嘅空間就好少,所以孩子看電視時係一種被動式嘅灌輸,缺乏自己嘅思考同諗象。

對孩子而言,相比看電視看書無疑係枯燥嘅。有機會看動畫片嘅孩子會優先選擇這種唔費力氣嘅形式,長此以往,閱讀嘅分量喺佢哋嘅心中會越來越少,將難以養成喜愛閱讀嘅習慣,而這對今後嘅學習同發展都係十分唔利嘅。

好多教育專家認為:閱讀興趣同閱讀習慣係需要喺早期教育中打下基礎嘅,否則會事倍功半,甚至勞而無功。而孩子迷上電視也係喺最初成長嘅幾年裏形成嘅。

所以,如果家長有條件陪伴孩子看電視,唔如把時間同精力用於幫助孩子把課外生活放喺更加豐富多彩同有意義嘅事情上。如果希望通過看電視擴大孩子嘅知識麵同視野,唔如同他一起讀書看報,一起去博物館展覽館,一起去自然界觀察同探索。

同其讓孩子從電視中la解亞馬遜河流域嘅生態環境,唔如讓他親手養一個小動物,親身去體會動物嘅飲食、習性係點樣回事。同其讓孩子從電視中體會日月同星空,唔如讓他喺大自然中感受身邊嘅美好世界。

聲明:本公眾號尊重原創,素材來源於網絡,好嘅內容值得分享,如有侵權請聯係刪除。

更多:親子hk