為什麼很多人養孩子會果麼累,呢五種原因,你占了幾個

原標題:為乜嘢好多人養孩子會嗰麼累,這五種原因,你占la幾個

文章原創,版權歸作者所有,歡迎個人轉發分享。

喺現喺嘅社會中,幾乎好多家庭都隻有一個孩子,一個孩子被五六個長輩圍繞著,然而即使有這麼多人圍繞著一個孩子,還係會讓好多人感覺到有la孩子好累,嗰麼為乜嘢養孩子會這麼累呢。這五種原因,你占la幾個?

今早坐地鐵時,正好上來兩位母親,她們係同事,互相訴說著家裏嘅事情。一位媽媽開始說,這些天忙著照顧醫院裏嘅老人,忙著裝修新買嘅學期房,忙著考駕照,原本諗趁著休息時間,好好休息,但係同事之間嘅來往食飯,讓她唔得唔出去一起食飯,食完飯後,回到家已經晚上九點多la。

家裏嘅老姨,成日會同小兒子說回到之前嘅學校多好,嗰還有好多嘅小夥伴等等,而這位媽媽嘅老姨也讓這位媽媽好係無奈,學期房嗰麼貴,已經買下來,如果再回去,還唔如之前唔買la,但係說過一次,老姨還會說,也真係冇辦法,她說,有時候老人嘅思諗真嘅係琢磨唔透。

這短短嘅一段話當中,就透露出好多嘅問題。家裏嘅老人說係幫忙帶孩子,但有時成日會將自己嘅諗法跟孩子說,喺孩子嘅心裏種下種子,導致作為父母好無奈。還有父母本身對孩子嘅期望太高,為la孩子唔惜花更多錢買學期房,說係為la孩子好,但其實也多多少少會有自己嘅原因。

除去自身嘅原因之外,還有就係快節奏嘅社會生活,以及其他方麵嘅壓力,導致好多父母渾渾噩噩嘅上著班,以求有些收入,可以提供給孩子更好嘅生活。

嗰麼為乜嘢現喺嘅父母養孩子咁樣累呢?

一、父母對孩子嘅期望過高

望子成龍望女成鳳,係每位父母都有嘅心理,隻唔過每個人所表現出來嘅程度係唔一樣嘅。對孩子嘅期望過高,其實究其根底就係對自己本身嘅唔滿意,希望孩子可以唔像自己一樣冇能力。

二、參同其中嘅人太多,幫倒忙

教育孩子,每一個人有每一個人嘅思諗,咁樣對於孩子嘅教育思諗其實係混亂嘅,孩子到底要聽誰嘅,而作為同孩子關係最近嘅父母,其實也係好為難好頭疼嘅,因為諗法多la,就會有矛盾,有好有壞,需要挑揀。喺孩子嘅成長過程中,其實隻要有父母就好,其他人如果沒事可以出去玩一玩,享受生活,何必喺一起糾纏,還會導致好多矛盾出現呢。

三、係自身嘅攀比心喺作祟

我們從小就被父母比來比去,所以到la我們有孩子嘅時候,也會咁樣做,但係教育孩子隻要遵從自己嘅原則同諗法,同孩子嘅實際相符合即可,唔必盲目從眾。

四、“喪偶式”育兒

“喪偶式”育兒,唔係說真嘅係另一半去世,而係說另一半喺孩子嘅教育當中冇乜嘢作用,咁樣所有事情全部都壓喺一個人身上,導致寶媽好辛苦。

五、衝動消費造成經濟壓力

養孩子首先經濟係十分重要嘅,如果喺這時還衝動消費,買一些唔實用又好貴

嘅東西,就會對家庭造成好大嘅經濟壓力。

這幾種原因,你占la幾個呢?

孕育島,專注為孕婦提供從懷孕到分娩嘅孕產保健知識,以及幫助解決女性喺孕期中遇到嘅一些困難同疑惑,讓準媽媽喺孕期更輕鬆。

更多:親子hk