父親,決定家庭嘅高度;母親,決定家庭嘅溫度

原標題:父親,決定家庭嘅高度;母親,決定家庭嘅溫度

/儒風君

轉載自微信公眾號“儒風大家”(ID: rufengdajia

家長係子女嘅第一位老師,佢哋對子女嘅一生有著強烈而深遠嘅影響。

父親係天,母親係地,天高地闊則萬物生;父親係筆,母親係墨,筆直墨濃則畫意興。

父親係家庭中嘅一座山,巍峨穩重,撐起家庭嘅重擔,決定家庭嘅方向同高度。

母親係家庭裏嘅一條河,碧水微瀾,調節家庭嘅氣氛,決定家庭嘅氛圍同溫度。

1

父親,決定家庭高度

父親係一個家庭嘅支柱同脊梁,隻要父親喺,家就唔會散唔會倒。

“車要跑得快,全靠車頭帶”,父親就係家庭嘅火車頭。自父係社會以來,由於男性嘅生理優勢,父親便一直成為家庭嘅中心。

傳統觀念裏說“男主外,女主內”,父親較母親來說,眼光更長遠,意誌更堅定,更可以從容麵對生活嘅艱辛同風雨。

喺每個孩子眼中,父親都係無所唔能嘅超人,係孫悟空嘅定海神針,好像唔論再大嘅事,有父親喺身邊就能挺過去。

要諗家庭更堅固,擁有更好嘅未來,作為車頭嘅父親要有敏銳嘅眼光同方向,可以帶領家庭成員走正路,可以給家庭規劃未來同方向。如果作為父親目光短淺,得過且過,嗰這個家嘅未來也唔會好。

“父之美德,兒之遺產”,父親嘅德行係給孩子最好嘅禮物。

父親喺家庭生活中代表著紀律同約束,前蘇聯著名教育家阿莫納什維利曾說“父親喺家裏應當係有權威嘅人,他嘅威信越高,孩子對自己要求越嚴”。

孩子們有父親陪伴,受父親嘅影響才能成長嘅更加出色。同母親嘅保護教育唔同,父親喺教育孩子上會鼓勵並帶領孩子冒險,讓孩子從小擁有一種積極進取嘅精神。

隻有父親扮演好喺孩子成長中嘅角色,孩子才能擁有健康嘅心理,孩子未來才能更出眾,家庭才能更幸福。

林則徐嘅父親係位私塾先生,有人請他去坐館教書,結果被他拒絕la。林則徐嘅父親希望能親自教給兒子古人嘅德行同誌向。有人曾贈送昂貴禮物請林則徐嘅嘅父親幫忙作假,結果也被林則徐嘅父親言辭拒絕。

正係父親嘅高度同品性,決定著家庭嘅未來同高度。父親唔論何時都唔能喪失鬥誌,要把家庭放喺心上,要給孩子做好榜樣。

2

母親,決定家庭溫度

母親像一簇巨大嘅火焰,決定著家庭嘅氣氛同溫度。正如有人曾說:失去la慈母便像花插喺瓶子裏,雖然還有色有香,卻失去la根。

女性同男性相比更溫柔,更能得到人嘅信任。喺家庭中唔僅需要剛毅嘅父親還需要溫柔嘅母親,就像石頭同石頭喺一起,會摩擦會碰撞,這時就需要海綿緩衝,母親就係起到海綿嘅作用。

“男兒有淚唔輕彈”,女性同男性相比,更感性也更容易表達自己嘅感情或釋放自己嘅壓力。正係由於這個特點,母親喺家庭中起到情感充電器嘅作用。

當父親喺前方奮力拚搏時,母親為家庭做好後勤工作,營造一個溫馨嘅環境,讓父親喺家庭中得到放鬆,緩解壓力。

隻有母親溫柔,善於調節氣氛,家庭環境才能更同睦,家人才能心往一處諗,勁往一處使。倘若母親喺家庭中冷淡、暴躁,嗰一家人嘅心情都唔會好。

孩子喺家庭中更鐘意依賴母親,母親對孩子嘅影響也更大。母親溫柔,孩子嘅長大才能心態平同。如果母親總係責備或者總係抱怨,嗰會給孩子造成心理上嘅陰影,可能會導致孩子心理缺陷或心理扭曲。

孩子都係從母親身上學會點樣樣同人相處,從家庭生活中學會點樣樣愛人,如果母親唔快樂總向孩子傳遞負能量,嗰麼孩子未來過得也唔會開心。

傅雷嘅妻子朱梅馥溫柔多情,楊絳讚其為“溫柔嘅妻子、慈愛嘅母親”,傅雷脾氣唔好,動輒發脾氣,朱梅馥總喺孩子同丈夫間進行協調。

喺朱梅馥寫給兒子嘅信中她說“婚後因為他脾氣急躁,大大小小嘅折磨總係難免嘅……我雖唔智,天性懦弱,可係靠la我嘅耐性,對他無形中或大或小多少有些幫助,這係我可以驕傲嘅,可以安慰嘅”。

母親喺家庭生活中要控製好自己嘅情緒,換位思考體諒他人。體諒丈夫嘅辛苦,有話好好說,別爭吵別抱怨,家庭中嘅每一個人都喺為家庭出力,大家都唔容易。

父親係家庭中嘅太陽,光芒萬丈給人指引;母親係家庭中嘅月亮,清輝四射澄澈人心。父親決定家庭嘅高度,眼光遠格局大,家庭才能芝麻開花節節高。母親決定家庭嘅溫度,性溫柔多鼓勵,家庭才能同諧溫暖年年福。

更多:親子hk