當父母得悉用心栽培嘅孩子,是如此嘅平庸時,父母應該怎麼辦?

原標題:當父母發現用心栽培嘅孩子,係如此嘅平庸時,父母應該點樣辦?

喺我們好小嘅時候,好容易被問到一個問題:“你長大la諗做乜嘢啊?”貓爸記得當時嘅同學們回答嘅五花八門,乜嘢做科學家、文學家、宇航員……反正係誌向冇小嘅。結果我們這些同學現喺有當工人嘅、有當農民嘅、還有做小生意嘅、當司機嘅,好點像貓爸咁樣坐辦公室嘅都係鳳毛菱角嘅la。至於乜嘢科學家、文學家乜嘢嘅,貓爸從幼兒園到大學同學也有幾百個la,沒出一個咁樣嘅人才。

人都係喺成長中學會麵對嘅現實嘅,可係當上父母後又變得唔現實la。當孩子出生後,寶寶嘅一個微笑都讓你覺得自己嘅孩子係世界上情商最高嘅人。當孩子學會叫媽媽爸爸後,你又會覺得孩子係個語言天才。當孩子喺長大點學會跟著音樂做動作嘅時候,你又會覺得孩子係個舞蹈天才……

可係當孩子上學後你會突然發現,這個一直被你認為聰明伶俐天賦異稟嘅孩子,處處都好平庸la。就拿貓爸女兒舉例子,喺孩子兩歲多嘅時候貓媽就買la圖畫本教孩子學塗色,結果孩子上學後畫嘅確實唔錯,後來聽說小區裏有個十分好嘅畫畫班,我們就讓孩子去la。去la之後女兒自然係好鐘意,每次上課也好積極,畫得也係有模有樣嘅。

結果1年後,當我們倆看到她同學媽媽曬嘅朋友圈後,都沉默la。人家孩子唔但參加北京市少年兒童圖畫比賽得la第三名,同埋都已經開始自己畫布書la。退一步,這個最好嘅我們比唔起。前兩天孩子嘅另外兩個同學來給女兒過生日,結果這兩個孩子畫嘅畫也比女兒強嘅太多。當時看到其它兩個小朋友嘅畫後,再看看自己女兒嗰唔成形嘅畫,我心理唔明白係乜嘢滋味,特別係兩個孩子嘅媽媽還安慰我嘅時候。

再說英語課,上la一年多la,錢也沒少花,結果唔管係聽寫、對話都喺班級裏排唔上名次,有時候還來個倒數第一。為此貓媽傷心la好久,於係她給孩子製定la一個加強版嘅學習計劃,每天晚上都要喺線學習英語1個小時。孩子也好配合,有一次晚上孩子上完舞蹈班回來後,衣服都沒換就開始喺線學,我們喺外麵做飯。可係等飯做好後,我們到屋裏一看,孩子已經趴喺嗰裏睡著la。IPAD屏幕上顯示著孩子嘅題都答完la,還得la第二名。

看到這個場麵,我們兩個都哭la,孩子才5歲,真嘅有必要讓孩子這麼拚嗎!可係就算咁樣,孩子嘅英語成績依然冇乜嘢起色。現喺我們唔得唔承認女兒隻係個好平庸嘅孩子la。喺中國,父母最難接受,也最唔願意承認嘅一個事實就係,自己嘅孩子好大概率上會係一個極其平凡、極其普通嘅人。即便係從內心隱約意識到這一點,也定要排除萬難,創造條件把孩子培養成天才。於係,“望子成龍,望女成鳳”成la好多中國父母給自己擬定嘅宏偉目標,也係佢哋賦予自己嘅偉大責任。

但係早晚父母都要像麵對自己一樣麵對孩子係個平庸孩子嘅事實,而這個時候父母點樣辦呢?係選擇走把孩子逼成天才嘅唔歸路,還係選擇讓孩子成為一個健康快樂嘅人。貓媽我們倆最後選擇la後者。我最鐘意看一部美國嘅情景喜劇《成長嘅煩惱》,喺劇中嗰對夫婦嘅大兒子麥克就係一個十分唔聽話唔愛學習嘅孩子,即使嗰對父母用la所有辦法,都沒能改變這一現實。可係這對夫婦卻教會la孩子更重要嘅東西,嗰就係善待自己嘅感情、自律同愛。結果這個大兒子長大後雖然工作一直唔穩定,但係過嘅十分快樂。而作為父母嘅我們一輩子辛苦唔就係希望孩子快樂嗎!

更多:親子hk