薛之謙曬照引發熱議後,我們繼續討論掰手指一事(幹貨)

原標題:薛之謙曬照引發熱議後,我們繼續討論掰手指一事(幹貨)

9月6日,薛之謙喺其微博公布la自己寶寶誕生嘅喜訊,我們也以曬娃姿勢為主題,分享la好多明星曬圖嘅溫馨時刻。有好多媽媽留意,給我們留言,新生兒手指掰一掰,真嘅有嗰麼嚴重嗎?別急,今天我們就科普新生兒嘅一些反應,讓媽媽們能安心撫摸寶寶嘅肌膚。

當時丁香園唔建議“硬掰”後,多數輿論傾向於咁樣掰手指嘅擺拍方法唔夠合適,會危害到寶寶嘅健康。唔過同此同時,也有人站出來提出掰手指並冇特別大嘅危害,醫生護士給寶寶做檢查也會掰手指。兩種矛盾看法,究竟誰對誰錯呢?

事實上,丁香園嘅嗰段科普本身係冇問題嘅,由於新生兒大腦皮層發育尚未成熟,還無法自然地調節手部肌肉活動,使得屈肌力量強於伸肌,所以我們常見到新生兒總係雙手緊握、四肢呈屈曲狀態。隨著寶寶月齡增長,屈肌同伸肌嘅力量也會逐漸趨於平衡,寶寶小手慢慢張開,自主性嘅握持開始取代握持反射。但問題主要出喺硬掰這兩個字上。光從圖片上來看,並唔足以確定薛之謙用la多大嘅力道硬生生掰開la寶寶嘅手指,喺這裏使用硬掰兩個字容易產生歧義,一方麵令人以為薛之謙真嘅喺硬掰,另一方麵也容易令人誤以為掰開新生兒手指對寶寶造成好大嘅傷害。

對於新生兒掰手指嘅問題,美國兒科學會育兒百科有十分明確嘅說法:“就像喺子宮裏嗰樣,他四肢蜷喺體側,手指緊握成拳,唔過你可以用手輕輕地將他嘅四肢或手指拉直”。微博上多名醫生博主也認為僅僅隻係拍照而掰開手指並冇諗象中嘅嚴重,隻要唔違反生理嘅過度超過正常關節嘅伸直即可。

此外,需要家長特別注意嘅一個地方喺於,如果寶寶四個月後仍然持續緊握拳頭或者大拇指緊握喺手心裏,嗰麼就要產生警惕,需要帶寶寶到醫院檢查係否由腦癱引起。

>>>>

Tips 新生兒常見反射

嬌嫩嘅新生兒,唔理係一個哈欠或一個飽嗝,舉手投足間都足以讓父母會心微笑。可你明白嗎?新生兒為la適應生存,出生後即具備許多原始反射行為。有些,真嘅好神奇呢!

尋乳反射

用手指碰觸新生兒嘅嘴角或臉龐,他就會將嘴巴移向觸碰嘅手指,這係寶寶一出生即具備嘅尋乳反射,目嘅係為la唔錯過喂食,屬於大腦嘅神經反應,喺寶寶3個月前都會持續存喺。

吸吮反射

為la避免饑餓,吸吮反射係寶寶一出生就具備嘅基本能力,當刺激物靠近(奶嘴或媽媽嘅奶頭),寶寶嘅上下顎同舌頭就會被誘發動作,讓營養需求同口腔經驗獲得滿足,吸吮反射約於月齡2~5個月後會逐漸發展成有意識嘅控製能力。

驚嚇反射

當寶寶感覺失去支撐、好似快要掉下去時,寶寶會出現兩臂伸直、外展並手掌張開嘅驚嚇狀態,此反射幫助引起照顧者嘅注意力,係視為寶寶尋求保護嘅求生能力,該反射約於5~6個月後會逐漸消失。

踏步反射

唔像動物界其他動物寶寶幾乎一出生就可以走路,對比其他動物,人類並非肌肉發展成熟後才出生,而係出生後肌肉持續發展,待腿部肌肉成熟才可以學習走路,而踏步反射即係將寶寶直立放喺腿上或地板上時,會出現嘅本能踏步反應,意味著雖然肌肉發展尚未成熟,但行走嘅能力卻早已具備。

唔對稱頸部張力反射

當寶寶頭部向右轉,右手會伸直、左手會曲起;頭部向左轉,左手會伸直、右手會曲起;而頭部向下看時,雙腳也會伸直嘅反射動作,目嘅係為la可以伸手抓取物品,其存續期間約會持續至6個月大。

更多:親子hk