衣服紙巾上嘅熒光劑,對寶寶有害嗎?

原標題:衣服紙巾上嘅熒光劑,對寶寶有害嗎?

呦呦媽媽:

糕媽,乜嘢時候給我們講講熒光劑唄。我係個新手媽媽,現喺都唔敢給娃買白色衣服la,用熒光筆一測哪都有熒光劑,洗衣液也唔敢用la……

糕媽:

熒光增白劑嘅發現同工業化已有七十多年嘅曆史,可以說係一種十分成熟嘅染劑la。

我國允許喺衣料用洗滌劑中添加嘅熒光增白劑係“二苯乙烯基聯苯類”同“雙三嗪氨基二苯乙烯類”兩類,其中CBS(也叫FWA-5)同33#(也叫FWA-1)係兩種最具代表性嘅產品。

這兩種熒光增白劑無光致癌反應,作為衣物洗滌用嘅熒光增白劑長期使用係安全嘅,也唔會對人體同環境有負麵影響。

我們也唔必擔心熒光劑加多嘅問題。衣料中加入微量熒光增白劑,它會吸收紫外光發出藍紫色熒光,同黃光互補得到白光,起到增白效果。但係如果熒光增白劑加多la,效果就相反la,唔能增白反而讓衣物變黃。

最後提醒媽媽們,熒光檢測筆別亂照。它發出嘅紫外光係一種電磁輻射,成日暴露喺紫外光輻射下,對人體組織係有一定傷害嘅,傷害最大嘅就係皮膚組織同眼睛。

更何況,檢測筆照la會發光嘅東西並唔一定添加la熒光增白劑,也可能係因為自身含有熒光物質(如維生素A、維生素E、維生素B2、維生素B12、蛋白質、色氨酸、酪氨酸等等)哦。

更多:親子hk