調查 | 呢個學校嘅畢業生薪水最高,唔是哈佛也唔是耶魯(附榜單TOP100)

原標題:調查 | 這個學校嘅畢業生薪水最高,唔係哈佛也唔係耶魯(附榜單TOP100)

選擇喺哪裏上大學以及學習乜嘢專業通常來講係一個困難嘅決定,這或許需要你更多嘅思考,你喺學校同專業嘅抉擇將好大程度上影響你未來嘅收入潛力。此前,美國薪酬統計網站PayScale新發布la2017-2018年美國本科畢業之後起薪最高嘅專業排名,以幫助la解你所選嘅專業喺畢業以後可以賺到多少錢。

日前,喺對2700個美國高校嘅230萬本科畢業生進行la調查後,PayScale發布la2018各大學本科畢業生薪酬排名。PayScale成立於2002年,到目前為止,擁有世界上最大、最完善嘅雇員薪酬數據庫。唔同於U.S.News世界大學排名、QS同泰晤士高等教育世界大學排名(THE)這三大注重學術研究嘅排名,PayScale更重視ROE(Return on Education),經濟學家稱之為:教育回報率。

唔可忽視嘅教育回報率

PayScale表示,發布這些數據嘅目嘅係為la幫助學生及其家人做出明智嘅決定,確定佢哋能否負擔得起其教育費用。唔理係對美國本土學生還係有意打算赴美留學嘅中國留學生,通過la解你所選擇大學嘅未來薪資潛力,這份榜單有利於幫助你la解你所選擇嘅學校將給你帶來多少回報。

喺這份榜單中,PayScale列出la早期薪資(指畢業1-5年嘅薪酬)、中期薪酬(指畢業5-10年嘅薪酬)、工作最有意義比同STEM學位百分比這幾個概念。這讓這份榜單可以直觀嘅顯示出你選擇嘅學校喺薪資方麵嘅潛力,以及喺工作中獲得快樂同成就感嘅程度。另外,Science、Technology、Engineering同 Math係美國最吸金嘅四大領域。通過看這幾個領域所涉及嘅專業喺大學嘅占比,可以測出這個大學薪酬同STEM學位嘅相關度。

哈佛大學屈居第九,第一竟然係它?

比較有趣嘅係,美國大學最頂尖嘅薪資收入並非被嗰些學術排名高或者知名度極高嘅學校占領。單論吸金能力嘅話,反而係一些“名唔見經傳”嘅學校喺悶聲發大財。

例如,占據榜首嘅係一所默默無聞嘅大學——哈維姆德學院(Harvey Mudd),1-5年嘅薪酬係81000美元(約合553861.8元人民幣),5-10年嘅薪酬係155800美元(約合1065329.24元人民幣)。哈維姆德學院(Harvey Mudd)係一所涉及科學、工程、數學領域嘅私立精英學院,位於加利福尼亞州克萊爾蒙特市,學院隻提供高質量嘅精英本科教育,唔設研究生院。美國《新聞同世界報道2018》把哈維穆德學院列為“美國最好嘅大學之一”以及“最好嘅本科工程學院之一”。喺2018 USNEWS最新美國大學排名中,哈維姆德學院工程類專業排名第一。

大部分嘅哈維姆德學院畢業生升入更高嘅學府以後係免學費嘅,大部分嘅學生會被以下學校吸收:哈佛大學、約翰·霍普金斯大學、麻省理工學院、加州理工學院、斯坦福大學等。盡管從該校畢業嘅學生薪資都好高,但這所學校嘅學業壓力也十分重,學費也好昂貴。

嗰麼深受中國留學生喜愛嘅常春藤學校排名點樣樣呢?

前20名嘅大學裏,隻有4個常春藤學校上榜,分別係普林斯頓大學(2)、哈佛大學(9)、達特茅斯學院(11)同賓夕法尼亞大學(20)。被全世界公認嘅全美第一嘅大學——哈佛學校嘅薪酬隻居於第9位,中期薪酬比位於榜首嘅哈維姆德學院少la約15000美元。

除工程類學院占據高位比例最重外,軍事院校畢業生嘅薪酬也唔可小覷,榜單前20中有三所軍事院校:美國空軍學院、美國軍事學院同美國海軍學院。喺美國嘅正規軍事類院校,通過四年嘅軍事同文化學習,這些軍校嘅畢業生到部隊後可謂前途無量。但通常來講,美國嘅軍事院校好少向外國人敞開大門,同時這些學校對學業同體能訓練嘅要求都好高。

以下係PayScale 2018美國大學畢業生薪資TOP100嘅大學:

來源:PayScale官網

整理編輯:木青青、冀敏璿

……

更多:教育討論hk