身體出現呢三個信號,tips你排卵期到了,抓住它會讓寶寶召之即來

原標題:身體出現這三個信號,提醒你排卵期到la,抓住它會讓寶寶召之即來

自從結婚之後,相信有唔少夫妻都有被催生孩子嘅情況,尤其係喺寶媽麵前,好多婆婆都唔停嘅催,如果係跟婆婆住喺一起嘅,免唔la聽婆婆念叨,就算冇跟婆婆住喺一起嘅,每次跟婆婆打個電話,婆婆首要關心嘅就係夫妻倆要孩子嘅問題,其實對於這種情況來說係好正常嘅,對於一些年輕嘅夫妻來說,盡早嘅要孩子,唔僅可以把孩子放心嘅交給老人帶,自己專心嘅上班,同埋特別利於產後身體嘅恢複。說到這裏,相信也有唔少喺備孕嘅夫妻,備孕好久,就係一直懷唔上,也唔怪家裏老人催,各種辦法都嚐試過la,備孕前嘅各項檢查也都做la,顯示正常,可就係懷唔上,嗰麼你有冇考慮過,也許係你嘅排卵期算錯la時間呢?

先來跟準備要孩子嘅準媽媽科普一下,乜嘢係排卵期呢?

一般到la育齡期嘅女性卵巢內每個月隻會排出一個卵子,而卵子發育成熟嘅時間需要兩周左右,而等到卵子排出以後,通常可以喺體內存活一到兩天,所以一般喺排卵期前後嘅受孕幾率係最大嘅。當然對於一些月經正常嘅準媽媽來說,這時候如果諗通過月經嘅周期來計算排卵嘅時間,一般需要記住月經開始嘅時間,然後按照下次月經來臨前減去14天,嗰麼這個左右嘅時間段就係排卵日,排卵日嘅前四天後五天再加上排卵日嘅這一天,一共十天,而這十天則被稱為排卵期,比如,你嘅排卵日為 16 號,則排卵期為 11 號—20 號。所以要孩子嘅夫妻可要注意la,喺排卵期同房嘅時候,受孕嘅幾率會大嘅好多。

排卵期都會有邊啲表現呢?

1、體溫:一般育齡期嘅準媽媽,喺排卵後體溫會立即升高0.3~0.5℃,並且這個溫度會持續到下次月經周期嘅開始。

2、小腹微痛:有些準媽媽喺排卵期會有小腹微痛嘅症狀,這主要係因為濾泡中嘅少量液體有可能會流入準媽媽嘅宮腔,所以準媽媽會產生小腹微痛嘅症狀也係正常現象。

3、宮頸黏液增多:臨近排卵期嘅時候,唔少準媽媽嘅宮頸粘液都會增多,有些準媽媽會有陰道內有潮濕感、粘液變清、可以拉絲,最長可達 10 厘米嘅情況,同埋這種粘液一般會持續到準媽媽排卵期嘅最後一天。

如果有上述嘅症狀,嗰就係表明進入la排卵期,而這個時候,準爸準媽同房可以大大增加備孕成功嘅幾率,但係這裏還需要注意一點,再諗要孩子,也唔要過於求子心切,即使到la排卵期,準爸準媽也唔要頻繁嘅進行性生活,否則喺一定嘅程度上會影響精子嘅質量,這對於受孕也係唔利嘅。

其實對於一直諗要孩子嘅準爸準媽來說,可唔要操之心切,所謂工欲善其事,必先利其器。隻有掌握la正確嘅排卵時間,做好相對應嘅檢查,才能避免彎路,讓好孕之路一帆風順。

更多:親子hk