隻粘媽媽唔要別人,寶寶到底喺怕什麼?

原標題:隻粘媽媽唔要人哋,寶寶到底喺怕乜嘢?

關於寶寶認人這一點,鄺智誠wiki資訊百科可係深有體會:

鄺智誠wiki資訊百科記得好清楚,就喺寶貝出生嘅第111天,我明顯感受到寶寶還係認識我嘅。雖然這個沒良心嘅熊孩子平時總係對著他奶奶咯咯大笑,對我隻係偶爾微笑,絲毫唔顧念我給他食奶嘅情誼。晚上,婆婆睡後我去洗澡,可能係他被自己尿尿尿醒la,他大哭起來,然後我婆婆抱他他還係哭,我匆忙擦幹身體出來,一接過來立馬息淚,回到房間給他唱la支歌,他就睡著la。感覺還係小有成就感嘅。

其實一開始他這個小沒良心嘅係誰抱著舒服就鐘意被誰抱,隻要技術過關,讓他舒服la,人盡可抱。這種情況一直持續到約兩個月。兩個月後,同其說係認人,唔如說係認地方。晚上他到la陌生嘅地方,小家夥就會唔安分,斷斷續續嘅哭。三個月開始,發展成認人,晚上比較偏好於自己人,爺爺奶奶爸爸媽媽這些嘅。

他嘅有些認人好奇怪,鐘意女性大於男性,年輕人大於老年人。性取向正常這點還係好好嘅。

雖說寶寶嘅出生給粑粑麻麻帶來無盡嘅驚喜,但係粑粑麻麻也唔要高興嘅太早,寶寶可唔係一出生就認識你們嘅哦!隻係喺以後嘅成長同陪伴過程中慢慢熟悉你們嘅,嗰麼寶爸寶媽你們明白,自己家嘅寶寶係從幾個月大嘅時候開始慢慢認人嘅麼?孩子有邊啲表現說明他正喺學認人呢?

鄺智誠wiki資訊百科今天就來跟大家討論一下寶寶認人這件事!

寶寶多大可以認人?

1–2個月嘅寶寶會認人麼?

研究表明:寶寶從剛出生到兩個月大嘅時候還係冇乜嘢嘅圖像概念同記憶嘅,這個時候嘅佢哋並冇自己嘅意識,但卻識得食飲、識得根據奶味識人。這時候嘅小寶寶係分唔清楚自己家裏人同陌生人嘅。

3-6個月寶寶學認人

等到三個月以後,寶寶接觸嘅人也就比較固定la,爸爸媽媽、爺爺奶奶等。這個時候寶寶也慢慢有la接觸人嘅記憶,就會對成日照顧自己嘅親人嘅麵孔由之前嘅模糊變得比較清晰。寶寶嘅這種轉變,唔僅對寶寶自身嘅成長過程有著關鍵作用,同埋可以促進寶寶對周邊事物嘅認知同對親人情感嘅促進。三個月之後嘅寶寶,就會對自己身邊嘅親人表現出自己嘅小情緒la,比如說鐘意或者厭煩,生氣或者開心,他都會有自己嘅小動作。

7-8個月大嘅寶寶都明白你係誰la

喺寶寶半歲之後,自己嘅識別能力同記憶能力就有la明顯嘅改善,這個時期嘅寶寶可以清楚嘅明白陪伴喺自己身邊嘅嗰些親人哪個係爸爸,哪個係媽媽,誰成日喺身邊照顧自己,誰係來看自己嘅陌生人,小家夥心裏都一清二楚la。

所以這個時期嘅寶寶,當陌生人諗要抱抱嘅時候,剛開始就會以哭鬧嘅方式來進行反抗,唔過等熟悉一會嘅話就會好多la,這就係寶寶嘅認人體現。這個時期嘅寶寶對於照顧自己嘅爸爸媽媽有好強嘅依賴感,一旦有別嘅人諗要將他從媽媽身邊抱離嘅時候就會哭鬧。

點樣樣明白寶寶開始認人?

1、凝視你嘅臉龐

當你喂養寶寶、擁抱寶寶嘅時候,他都會注視著你嘅臉龐,這表示他對你已經發展一個基本嘅識別,所以他會盯著你看。

2、唔斷尋找著你

當你嘅寶寶已經能辨識妳嘅時候,你會發現他成日喺人群中搜尋你嘅臉龐,並且唔斷地盯著你,咁樣你會明白,你嘅寶寶明白你係他嘅主要照護者。 寶寶注視你表示他認得你。

3、辨識你嘅母乳

這係一種天然嘅能力,寶寶會認得你母乳嘅味道。基本上喺新生兒階段,寶寶就係靠這個來辨識你係媽媽。如果你哺育嘅係配方奶,或係人哋嘅母乳,就會引起寶寶嘅慌亂。

4、認得你嘅聲音

根據研究,嬰兒嘅耳感十分靈敏,會認得人類嘅聲音。這表示你嘅寶寶會辨識你嘅聲音同語調。所以當你說話時,你嘅寶寶就會轉頭注視你。

對嬰兒認生嘅表現唔能斥責,否則會加重他嘅緊張同恐懼。我們常常采用係統脫敏嘅心理療法來克服嬰兒嘅膽小、認生行為。

具體做法係:

先由媽媽抱著讓孩子喺遠處觀望生人,然後離得近一點讓他同生人接觸,以後逐漸增加強度,鼓勵他同生人相處,慢慢地使他嘅焦慮或恐懼程度降低;家裏來la陌生人,唔要讓他一開始就抱或親孩子,而應喺相互交談同嬰兒同他熟悉之後再親熱,以免引起唔必要嘅恐慌。

隨著年齡嘅增長,小兒獨立能力得到發展,社會適應能力增強,認生嘅現象會好快好轉。

點樣樣處理嬰兒分離焦慮症?

1、事先告訴寶寶

唔論你要做乜嘢、去哪裏,事先告訴寶寶可以幫助舒緩寶寶嘅緊張同焦慮。像係你可以告訴他你隻係去上廁所好快就回來,或係你隻係去拿個東西,好快就會再次出現。

媽媽唔要喺他睡覺嘅時候出發,唔要唔同他說再見就走。也許你會覺得喺咁樣做比起喺他絕望嘅哭叫聲中出門要輕鬆嘅多;但係下一次,他甚至會抗拒睡眠,因為媽媽會喺他無知無覺嘅時候消失。

2、慢慢增加時間

如果你嘅寶寶對你嘅離開十分大驚小怪,你可以先試試短暫嘅分開,然後再慢慢地拉長時間。比如剛開始都係離開1分鐘,等到寶寶對你嘅離開反應唔嗰麼大時,再增加到5分鐘。

3、使用電子產品

有些嬰兒監視器嘅影像可以雙向傳送,甚至係對話。所以你也可以透過咁樣嘅方式,讓你嘅寶寶看到你嘅影像。並透過唔斷嘅同他說話,來舒緩寶寶嘅焦慮。

4、替代嘅照護者

喺寶寶成長嘅過程中,你可以嚐試讓人哋一起照顧寶寶,比如你嘅伴侶。咁樣當你有事嘅時候,伴侶可以替代妳陪伴寶寶,咁樣就可以降低寶寶對你嘅依賴程度,避免分離焦慮。

5、給予更多陪伴

有時候嬰兒會有分離焦慮係因為冇安全感,害怕你嘅消失。所以你可以花更多嘅時間陪伴孩子、關愛孩子,提高寶寶嘅安全感,減少焦慮。

幾乎每個寶寶喺一段時期都會經曆這個所謂嘅“認生期”。隻要家長可以理解寶寶發展嘅規律同特點,並給予適當嘅幫助,寶寶就可以安然度過猛烈嘅認生期。

“媽媽,謝謝你離婚la” 生二胎獎勵真嘅來la! 38歲媳婦去世3天, 被發現時兒子竟然喺…

– END –

本文來自網絡,文中內容同觀點唔代表本公眾號立場,目嘅僅喺於為大家嘅思考同研究提供資料,如有侵權,請您告知,我們將及時處理

更多:親子hk