6歲之前,家長別逼著孩子做呢3件事!

原標題:6歲之前,家長別逼著孩子做這3件事!

文/孕嬰幫,歡迎個人轉發分享!

幫媽諗先給大家講一個我聽過嘅奇葩事。聽小區嘅一位朋友說,她鄰居家有一個小男孩,她媽媽給他報la好多嘅功課補習班,喺周末嘅時候,他兒子還要去練琴。有一天嘅時候,她兒子或許係壓力太大la吧,唔諗去練琴,但係媽媽仍然逼著兒子去練琴,然後小男孩同媽媽發生la點矛盾,孩子好生氣,猛地把門關上,反鎖la。

你們猜猜她媽媽做la乜嘢?聽我朋友說完之後我都有點唔敢相信,她媽媽拿la個斧子把門給劈開la。然後,把孩子狠狠嘅教訓la一頓,孩子哭著去練琴去la。我聽完之後,真嘅係太心疼這個孩子la,覺得她媽媽劈門嘅情景,肯定會給孩子嘅心中,造成唔小嘅陰影。

雖然說作為家長嘅,都有望子成龍,望女成鳳嘅心,但係,孩子嘅發展有自己嘅規律,有些事情真嘅係急唔得嘅,太過強硬嘅話,反而會適得其反。孩子喺6歲之前嘅時候,這些事情千萬別逼著孩子做。

1、逼著孩子去勇敢

有嘅家長,喺孩子好小嘅時候,就對孩子十分嘅嚴厲。比如說孩子小時候走唔動嘅時候,諗要媽媽抱,這時候,媽媽偏偏就唔抱,讓孩子自己走到盡頭。孩子跳舞嘅時候,就讓孩子一直跳,跳到標準為止。孩子怕黑,哭泣嘅話,就讓孩子一直哭,哭到適應黑暗。並且喺這些家長心中,有一個諗法,就係:隻有這個樣子,孩子將來才會更加嘅勇敢。

但係,這些家長們有冇諗過,她們理解嘅勇敢,好像係有些錯誤。孩子嘅勇敢,從來唔會係被逼出來嘅,勇敢這種東西,係從孩子嘅內心自然而然嘅生長出來嘅,媽媽嘅關愛、理解還有保護,才係孩子勇敢嘅來源。隻有內心充滿愛同能量嘅孩子,才會擁有真正嘅勇敢。

2、逼著孩子外向

幫媽喺小區裏就見過咁樣嘅事,有時候小區公園裏有好幾個孩子喺玩,其中有個內向嘅男孩,每一次都會被他嘅媽媽訓斥:“扭捏乜嘢啊,快給大家說,你要同佢哋一起玩啊!”她媽媽咁樣子說他,反而讓他更加嘅害怕la。

喺我們嘅印象中,好像外向嘅性格就係好嘅,內向就係一種缺陷,它意味嘅懦弱、害怕還有沒出息。但係,這種諗法顯然係錯誤嘅,唔理係外向還係內向,性格係冇好壞之分嘅。並且,內向嘅孩子洞察力、理解力同創造力,會更加嘅優秀。嗰些強製性嘅社交同熱鬧,對於佢哋來說,反而係一種唔好嘅消耗。

3、逼著孩子分享

也許好多家長都聽過咁樣一句話,“快樂源自分享。”但係,這句話也係有前提嘅,嗰就係源於自己內心嘅分享,才會讓人感受到快樂。有些媽媽喺看到孩子同其它小朋友一起玩嘅時候,就會強製性嘅要求自己嘅孩子,把玩具分給別嘅孩子,一起玩,也唔管孩子願意唔願意。

其實,咁樣做會讓孩子十分嘅冇安全感,也感受唔到分享嘅快樂。因為玩具這些東西,當我們買給孩子嘅時候,它就已經屬於孩子la,嗰係他嘅東西,他對自己嘅東西有支配權,家長們無權去幹涉。逼著孩子分享,唔僅會失去孩子對自己嘅信任,還會讓孩子覺得害怕同痛苦。

這些行為,家長們都逼著孩子做過嗎?如果有嘅話,可千萬唔要再做la,這會對孩子嘅身心健康,會造成好大嘅危害。家長們喺教育孩子嘅過程中,一定要尊重孩子,遵循孩子發育嘅規律,隻有咁樣,孩子才能成長嘅更加健康。

我係幫媽,兩個孩子嘅媽媽,一名高級育嬰師兼具插畫師,有關孩子教育、生理、心理、營養、日常保健同護理等方麵問題,問我吧。

更多:親子hk