中國教育開始向最難啃嘅“硬骨頭”動刀子了!

原標題:中國教育開始向最難啃嘅“硬骨頭”動刀子la!

作者:孤煙直

喺剛剛召開嘅全國教育大會上,習近平指出,要深化教育體製改革,健全立德樹人落實機製,扭轉唔科學嘅教育評價導向,堅決克服唯分數、唯升學、唯文憑、唯論文、唯帽子嘅頑瘴痼疾,從根本上解決教育評價指揮棒問題。

如果可以根除中國教育唯分數、唯升學、唯文憑、唯論文、唯帽子嘅頑瘴痼疾,嗰麼中國教育強大指日可待,中國創新人才培養大有可為。

我們來看看這幾者之間嘅關係,唯分數嘅根源係唯升學,唯升學嘅根源係唯文憑,這係一個人從出生到大學畢業接受嘅教育。換言之,係被這“三唯”捆綁嘅教育。

唯論文嘅根源係唯帽子,有la帽子就有la一切,這係一個人大學畢業後走上工作崗位嘅後教育。為la論文而奮鬥,為la帽子而拚搏。

由此,我們可以把中國教育劃分為三個階段,高中之前嘅教育係一切為la升學,大學嘅教育係一切為la文憑,大學畢業後係一切為la論文同帽子。

即中國對人才嘅認定同評價,看嘅係帽子、論文、文憑、出身同分數,除此之外,就唔係人才,或者說稱唔上“人才”。

咁樣嘅評價指揮棒扭曲la中國教育,異化la人才培養,結果係各種帽子滿天飛,創新人才卻稀缺。咁樣評價如果唔改,中國教育就好難走上一條健康發展嘅道路。

這次全國教育大會,專門把這個中國教育嘅“死穴”拿出來,具有非同尋常嘅意義。因為要改革改變中國教育,這個一個根本前提,必須要解決。

中國嘅教育嘅一切問題都來自於這個評價指揮棒。這係中國教育問題產生嘅根源,但解決並唔係嗰麼容易。這個問題好早就存喺,但一直未能解決。為乜嘢?難!這係教育改革嘅一個硬骨頭,最難啃嘅硬骨頭。

全國教育大會已經發出動員令,拿下這個硬骨頭,掃除中國教育健康發展嘅第一障礙。方向已指明,下麵就看教育部門嘅決心同信心la。

我們相信,喺教育成為“國之大計”“黨之大計”嘅今天,這個硬骨頭一定可以被拿下!

大學生樂讀——讀書讀人讀世界!中國大學生讀書情感生活第一自媒體!冇無聊嘅雞湯,直麵當代大學生讀書情感生活嘅困惑。如果你有困惑,請關注大學生樂讀。大學生樂讀同您一起成長,從心靈到身體。更多內容微信搜索大學生樂讀即可關注!

唔會教孩子,就看新父母——新父母喺線為閱讀量1.5億+嘅搜狐自媒體人孤煙直創辦,全國最有影響力嘅親子教育公眾號!新父母喺線每天都會帶給你最有用嘅親子教育幹貨!投稿、合作請加微信d15391559533。微信搜索新父母喺線即可關注!

更多:教育討論hk