二胎媽媽孕晚期常吃5類食物,產後乳汁充足,尤其頭胎媽媽學著點

原標題:二胎媽媽孕晚期常食5類食物,產後乳汁充足,尤其頭胎媽媽學著點

準媽媽們尤其係頭胎孕婦,喺孕期擔心最多嘅係怕懷孕期間肚子裏嘅胎兒嘅健康發育,然而有一件事兒準媽媽們喺孕期卻好少諗,就係產後自己嘅奶水兒夠唔夠寶寶食。如果孕期沒準備,萬一產後奶水寶寶唔夠食就會餓嘅哇哇哭。

這個問題,二胎準媽媽們都應該深有感諗。產後母乳唔要等到產後再準備,嗰時候就有些晚la,而要喺懷孕期間就得準備。比如,如果準媽媽們喺孕晚期常食這些食物,就唔用擔心產後母乳喂養嘅喂養嘅問題。

1、魚類

魚類嘅微量元素以及蛋白質含量都比較高,其具有保護乳房、抑製乳腺疾病嘅功效。而蛋白質係人體必需嘅物質。如果準媽媽嘅蛋白質攝入質量較低,嗰產後分泌乳汁就會好少。除la魚類,豆製品也係補充蛋白質唔錯嘅選擇。

2、薯類同穀類食物

像紅薯、土豆等薯類食物嘅碳水化合物含量好豐富,可以為準媽媽補充足夠嘅能量。而雜糧、麵、米等穀類食物,其B族維生素,B族維生素嘅含量好豐富,可以讓準媽媽嘅孕期妊娠反應得到好好嘅緩解,平衡準媽媽體內嘅營養,讓乳汁嘅質量大大提高。

3、動物肝髒、瘦肉等

好多準媽媽喺懷孕中期極易患上缺鐵性貧血,所以此時多食一些動物肝髒或者瘦肉、魚肉等含鐵量較高嘅食物。

4、高鈣食物

準媽媽們喺孕晚期,每天大約需要補充1000毫克嘅鈣,如果孕婦喺懷孕期間膳食鈣攝入較少,嗰生完孩子,乳汁中嘅鈣就需要從媽媽們嘅骨骼中汲取,咁樣好容易分娩後導致母體缺鈣。所以,喺孕晚期可以飲牛奶來補鈣。

5、新鮮果蔬

水果同蔬菜嘅維生素、膳食纖維、礦物質等含量好豐富,孕期準媽媽容易便秘,而新鮮果蔬有助於腸胃嘅蠕動,有效緩解便秘,最重要嘅係使乳汁分泌嘅質量大大提高。

最後,我真心祝福所嘅準媽媽產後都產出高質量嘅乳汁,讓讓寶寶頓頓都能飽餐,身體健健康康。

圖片來源網絡,侵權刪之!

更多:親子hk