備孕嘅女性留心了,呢一天,比排卵日嘅受孕率更高

原標題:備孕嘅女性注意la,這一天,比排卵日嘅受孕率更高

文/孕嬰幫,歡迎個人轉發分享!

菲菲同她老公結婚已經好幾年la,經過兩人努力嘅打拚,也有la一些積蓄。最近這些日子呢,小兩口打算要一個寶寶,給家庭裏添加一位新成員。於係,菲菲就私信la幫媽,她問幫媽,乜嘢時候受孕率會更高。

要諗提高受孕率,首先就應當找準自己嘅排卵期還有排卵日,咁樣子,精子同卵子才可以更成功嘅結合,形成受精卵,利於女人受孕。唔過呢,也有一些備孕嘅女性反應,雖然說每次都能準確嘅找準排卵日,但係,還係沒可以懷上孩子。這係點樣回事呢?其實相比較於排卵日,有一個日子,會更容易懷孕!哪一天呢?幫媽先賣個關子,先來給大家講解一下排卵日。

乜嘢係排卵日呢?

排卵日,顧名思義,就係卵子排出嘅哪一天,排卵日處於排卵期嘅第6天。一般情況下,如果說女性嘅月經規律,嗰麼喺下次來月經之前,往前推算,第14天就係你嘅排卵日。而排卵期則係排卵日往前加5天,往後加4天,這10天左右嘅時間。所以呢,排卵日比排卵期會更加嘅容易受孕。

明白la排卵日係點樣回事,幫媽現喺就要說,到底係哪一天,比排卵日更容易懷孕?

相信每一位諗要懷孕嘅女性,每個月都會嚴密嘅檢測自己嘅排卵日還有排卵期。所以呢,要諗提高自己嘅受孕率,排卵日當天就成為眾多女性嘅選擇。唔過,如果選擇la排卵日當天,結果自己還係遲遲嘅冇懷上寶寶,嗰麼,各位女性朋友唔妨試一試這個日子,喺排卵日嘅前一天。這一天,才係女人一個月最容易受孕嘅日子。

幫媽給大家說la之後,大家肯定會有所疑問吧?為乜嘢排卵日嘅前一天,係最容易受孕嘅日子呢?有乜嘢依據呢?大家先唔要慌,幫媽這就給大家細細道來。

為乜嘢說排卵日嘅前一天,比排卵日當天更容易受孕呢?其實,這同精子同卵子嘅存活時間,精子到達輸卵管嘅時間有好大嘅關係。因為精子進入女性嘅體內,要諗到達輸卵管,也係需要一定嘅時間嘅。一般來說,嗰些比較強壯嘅精子,要諗完全嘅跑到輸卵管內,至少也得需要45分鍾嘅時間。嗰些活力比較弱嘅精子,最起碼需要3天嘅時間。

同時呢,精子喺進入女性嘅身體之後, 大約可以存活2-3天。而女性排出嘅卵子,會存活1-2天嘅時間。如果說喺排卵日當天進行同房,精子唔夠強壯,並且跑嘅也好慢,嗰麼,卵子等唔及la,就會提前死亡。所以說呢,喺排卵日嘅前一天進行同房,會給精子更多嘅時間進入輸卵管,有更大嘅機會同卵子相遇,咁樣,自然而然,受孕率就會更高la。

所以說呢,諗要懷孕嘅女性,如果說可以準確嘅檢測出自己嘅排卵日,最好係喺排卵日嘅前一天進行同房,咁樣受孕幾率會更高。一般來說,關於女性嘅受孕率,從高到低嘅日子,依次係,排卵日嘅前一天、排卵日然後係排卵日嘅後一天。各位女性朋友們,你們記住la嗎?

我係幫媽,兩個孩子嘅媽媽,一名高級育嬰師兼具插畫師,有關孩子教育、生理、心理、營養、日常保健同護理等方麵問題,問我吧。

更多:親子hk