備孕男性利用“禁欲”真能提升精子質量?醒醒吧,別再被誤導了

原標題:備孕男性利用“禁欲”真能提升精子質量?醒醒吧,別再被誤導la

喺有嘅男性看來,精血係十分珍貴嘅,一旦被消耗la就會好難補回來。還有嘅男性為la讓婚姻更加純潔,喺婚前還會直接禁欲,還有嘅為la提升精子質量,會禁欲一些時日。嗰麼對於備孕嘅男性來說,如果長期“禁欲”真嘅可以提升精子質量嗎?

男人禁欲對身體嘅壞處:

1、身心折磨、前列腺發炎

如果禁欲時間長,對男人身心無疑會帶來巨大折磨,最突出嘅表現就係心浮氣躁,情緒失落,甚至成日失眠,對男性健康十分唔利,同埋好容易導致男性前列腺發炎。

2、陽痿、性功能障

其次,如果長期禁欲會讓男性出現陽痿症狀,如果將欲望刻意壓製,長期下去身體荷爾蒙分泌就會受到影響,欲望也會隨之下降,進而出現性功能障礙。

問題:備孕男性通過禁欲能提高精子質量嗎?

有人認為禁欲時間長可提升精子質量,這種諗法其實係唔爭取嘅。因為精子一般7天後活力同形態會出現異常,甚至出現死亡。所以要諗保證更快懷孕,需要注意期限。一般男性身體為保證精液質量,3-5天就會出現排出“衝動”。如果違背這些規律,無疑會導致精子質量降低。

建議:男性長期禁欲係唔可取嘅,也唔可無節製縱欲,需要注意把控好性生活嘅時間同頻率。

小結:如果喺備孕期間,男性唔可長期過度禁欲,要注意適當嘅放鬆一下,咁樣才可以確保身心處於最佳狀態,對備孕好處多多!

更多:親子hk