公立學校到私立學校,我家孩子經曆了什麼?

原標題:公立學校到私立學校,我家孩子經曆la乜嘢?

這係一個連續劇,唔la解前情嘅可以參考下麵三篇文章:

《一個加拿大一年級小學生嘅廢柴日常》

《賺la幾個臭錢之後,係時候開始對孩子嘅教育焦慮la……》

《諗把孩子推進私立學校,才發現隻砸鍋賣鐵還遠遠唔夠……》

接下來,熬過la長長長長長長嘅一個暑假,毛頭同果果終於開學la。

終於要進入傳說中高大上嘅私立學校,全家上上下下都好激動。

老父親同老母親已經開始腦補10年後,孩子們係申請哈佛還係耶魯嘅問題la。

而小朋友們嘅激動點主要側重喺:買回家好久嘅新校服,終於可以穿啦!

當土鱉老母親見到孩子們穿上全套正裝校服,頓時被秒到la,這係走進la青春校園偶像劇嘛!

人靠衣裝啊,乜嘢熊孩子穿上la這一身立馬人模狗樣la起來。感覺佢哋身姿都挺拔la好多,顏值陡然上升la20個百分點啊有冇!就衝能天天看到我家寶貝兒們這麼養眼,我就有一種值回票價嘅感覺。

說實話佢哋倆原來嘅嗰個歪歪扭扭嘅辣眼睛畫風我已經忍好久la……

私校校服唔便宜,從頭到腳一大套買下來倆人花la一千五(加元),還唔算鞋子,剛買完嘅時候肉痛得好,感覺學校喺搶錢,唔過現喺看起來,終於發現校方嘅良苦用心la,這校服簡直係用來拯救老母親嘅:

再也唔用忍受娃們花裏胡哨嘅詭異審美

再也唔用每年經曆幾次換季所支配嘅恐懼

再也唔用每天喺要遲到嘅早晨陪著小姐少爺喺衣櫃前選擇困難症

估計以後也唔用麵對青春期孩子“XX穿la某款,我也要”嘅問題

……

正當我陶醉喺漂亮校服所帶來嘅美好時,發現兩個娃都哭喪著臉:

少爺說:我唔鐘意係領帶,脖子難受!

小妞說:我唔鐘意黑色嘅襪子,我要粉色嘅!

兩個熊娃嘰嘰歪歪嘅到la學校發現,滿院子都係穿得同佢哋一樣嘅孩子,頓時狂有歸屬感,再也唔提衣服唔舒服嘅事情la。

小朋友為la合群也係好拚,peer pressure(來自同伴嘅壓力)真係個神奇嘅東西。

大門口,有專門嘅老師站喺嗰裏迎接學生:同孩子一一打招呼,寒暄,握手。

毛頭看上去應對得還算得體。

妹妹就比較害羞,一直藏喺我身後……老師也冇批評她,而係笑著說:我明白你害羞,因為你還唔認識我,我嘅名字係XXX,我等著你明天同我握手哦!祝你今天過得愉快!

真嘅係好暖。

感覺唔理係讓孩子穿正式嘅衣服,還係要求佢哋握手,都係一種禮儀教育,讓禮儀滲透到生活中,估計我家娃們以後對於穿著正式,打招呼,握手這種事就像食飯一樣容易,絕對唔會像佢哋爸爸媽媽一樣有唔同程度嘅社恐,一到正式場合見人寒暄就渾身長刺,尬得要死。

本以為小朋友們到la新地方會多少有點分離焦慮,結果證明這純屬我嘅自作多情,毛頭進去教學樓連頭都沒回,妹妹一開始還裝模作樣嘅黏喺我身上,老師過來拉著手就高高興興嘅走la……孩子轉眼就長大la,老母親有點失落啊!

當然la,這種小小失落好快就被一種叫做“唔用帶孩子”嘅自由感衝擊得煙消雲散——啊,溫哥華嘅初秋係多麼美麗,生活係多麼美妙!

度過la輕鬆而歡樂嘅7個小時之後,老母親懷著一種既十分迫切又十分諗拖延嘅微妙心情去學校接娃,然後發現情況有點唔太對:以前放學回家嘅路上,兩個小話嘮會像以前一樣嘰嘰喳喳嘅搶著告訴我學校發生la乜嘢,但係今天唔明白點樣回事,居然安靜嘅喺車後座靜悄悄嘅,眼睛發直嘅攤喺嗰兒,問佢哋話就哦哦啊啊嘅敷衍我。沒幾分鍾毛頭就睡著la,天明白他有年頭沒喺車上睡著la。

回到家頓時像餓狼一樣,見啥食啥,米飯續la兩次碗,一翻書包,給佢哋帶嘅零食也食la個一幹二淨。

我懷疑佢哋學校沒給佢哋食中飯。細細一問,唔但食la,同埋食la好多,一份米飯,一份沙拉,一大塊牛肉,全都食光la。

算下來這倆娃今天食嘅東西比以前三天食嘅加起來還多,唔僅如此,食完飯兩個娃唔約而同嘅拖著腳步摔倒墊子上趴著,拖都拖唔起來。

係喺學校做la乜嘢消耗嗰麼大?下井挖煤去la嘛!

記得佢哋上普通公校嘅時候,回家嘅狀態可唔係咁樣,可以繼續追逐打鬧到9點也舍唔得睡,這回感覺電量被耗得幹幹淨淨la,渾身上下連腦子都唔太轉la。

我有點懵,怕佢哋喺新學校有啥唔適應,但係一再追問之下,好像佢哋也沒乜嘢唔開心,就係做la好多事情:至少有跑步,有拔河,妹妹說還做la手工,學la跳舞,哥哥說還有讀書寫字……具體強度多大也唔清楚,反正到最後嘅效果係都累癱la。

雖然看著娃一副軟綿綿嘅樣子有點可憐,但係作為親媽,我還係唔禁喺心裏對學校衷心嘅說一聲:幹得漂亮!!我看好你哦!

熊孩子終於擺脫公立學校嘅放羊狀態,進入比較緊張嘅學習生活

正所謂“三更燈火五更雞,正係少年讀書時”,咱們也唔用三更五更嘅,每天過得充實,回頭唔要因為虛度年華而悔恨就好。

雖然到現喺還沒看到家庭作業嘅影子……

唔過都累成咁樣la,要啥自行車呢!

加油吧孩子們!

PS. 關於毛頭同果果上嘅私校,其實我也十分好奇課程設置到底係乜嘢樣嘅,橙子以後會盡力參同娃們嘅教學活動,繼續為朋友們帶來後續報道嘅!

本文來自微信公眾號:說說咱家娃

作者|橙子,教育碩士,旅居北美,曾經係學理科嘅女文青,現喺係愛碼字嘅全職媽媽,7歲大寶毛頭難養難搞,4歲二寶果果天使乖乖。

更多:親子hk