女人“排卵”時,身體會出現呢3個“感覺”,想要娃別延誤時機!

原標題:女人“排卵”時,身體會出現這3個“感覺”,諗要娃別延誤時機!

以前嘅時候,人們對備孕這件事好像並沒乜嘢概念,覺得懷孕生子就係一件順其自然嘅事,沒必要去做乜嘢孕前準備,但係隨著生活水平嘅提高,人們對備孕越來越重視la。為la能生一個健康聰明嘅寶寶,好多人喺備孕期間做la各種嘅準備,但還係有嘅夫妻備孕好久卻懷唔上,去醫院檢查,身體也並冇乜嘢問題,其實如果久備唔孕,好可能係因為冇找準排卵期,夫妻喺排卵期同房,受孕幾率會大大增加,但係好多人都唔明白乜嘢時候係排卵期,女性嘅排卵期一般喺下次月經來潮前嘅14天左右。排卵日嘅前5天同後4天,連同排卵日喺內共10天稱為排卵期。其實女人“排卵”時,身體會出現這3個“感覺”,諗要娃別延誤時機!

“排卵日”當天,女人身體會發出這3個信號,別錯過最佳受孕時機:

1、白帶變多呈拉絲狀

卵巢喺排卵之前,體內嘅激素水平會有所增加,特別係雌激素分泌增多。這時就會刺激到宮頸,分泌出更多嘅黏液,所以喺月經結束之後嘅第10天左右,如果你發現白帶增多同埋係透明色呈拉絲狀,其實這就係身體向你發出嘅排卵信號,這種粘液一般會持續到準媽媽排卵期嘅最後一天。

2、基礎體溫下降

對正喺備孕嘅女人來說,最好每天記錄一下自己嘅基礎體溫變化,每天早上醒來之後先測量一下體溫,測完之後記錄下來,因為女人喺排卵期時,體溫會比平時上升大約0.5℃,但係到la排卵日當天,體溫會出現一個下降嘅趨勢,過la排卵日當天體溫就會有所回升,所以體溫下降嘅這一天就係女人嘅排卵日,所以一定要把握好機會,唔要錯過。

3、排卵痛

卵子雖然好小,但係它從卵巢表麵衝破濾泡排出時,濾泡中會有少量嘅液體流入盆腔,這個時候女性腹部會出現隱隱嘅痛感,被稱為“排卵痛”。女性腹痛嘅位置一般隻會出現喺一側,因為女性每月排卵嘅卵巢係唔同嘅,如果係左卵巢排卵,嗰麼左側小腹就會有輕微嘅痛感,如果係右卵巢排卵,嗰麼右邊腹部會出現痛感。這需要女性留心觀察,因為有人痛感明顯,有嘅人則冇乜嘢明顯嘅感覺。

對於敏感嘅女性來說,隻要平時稍稍注意一下,就可以感覺到排卵發出嘅信號,對於嗰些唔太敏感嘅女生來說,最好先推算一下排卵期,然後再做準備。對此您有乜嘢看法同建議嗎?歡迎喺下麵評論區留言討論,祝願備孕中嘅姐妹都能早日好孕。

更多:親子hk