女兒奴爸爸都呢麼寵娃,你家果位是嗎?

原標題:女兒奴爸爸都這麼寵娃,你家嗰位係嗎?

“爸爸係女兒奴”幾度成為社會嘅熱門話題,最近嘅綜藝節目《幸福三重奏》上,汪小菲也毫唔避諱嘅說出他更寵女兒嘅心聲。以及之前吳尊參加嘅《爸爸去哪兒》還設計la對未來女婿要求嘅十條準則,無一唔彰顯著女兒喺吳爸爸心目中嘅地位,唔管他家嘅女兒係點樣樣嘅“坑爹”,都毫無怨言嘅寵著。而冇閨女嘅爸爸也係盼星星盼月亮嘅期待著女兒嘅到來。唔論各位爸爸都係怎樣花式寵女兒嘅,但係喺千嬌萬寵中一定唔要忘記這5點。

一、創造良好嘅生活環境

愛女兒嘅爸爸一定會愛女兒嘅媽媽,讓家庭生活喺一個同諧美滿嘅環境中。因為如果爸爸對媽媽唔好,唔僅會對女兒嘅擇偶觀造成影響,還讓女兒生活喺一個唔好嘅環境中,也唔利於女兒嘅健康成長。

二、培養特長氣質

讓女兒去學一種特長,唔僅磨煉la孩子嘅心性,也讓她多la一份生活中嘅樂趣。這份特長也許唔會對孩子嘅從業提供多大嘅幫助,但係給予la她一種自信感,形成一種別致嘅氣質,讓她擁有一種從容嘅心態去麵對生活。

三、鍛煉勇氣

勇氣也係女孩必唔可少嘅生活作料,冇勇氣嘅孩子未來隻有一種可能,而有勇氣嘅孩子未來卻有無限可能。所以鍛煉女孩子嘅勇氣,唔僅要讓她對生活充滿勇氣,也要對自己嘅未來充滿勇氣,唔敢向前走就隻能遺憾嘅止步。勇於追逐自己嘅生活,才能活嘅更精彩。

四、識得自愛

乜嘢人都應該自愛,尤其係女孩。告訴她自愛係愛自己嘅肉體同生命以及精神自我這兩個方麵。而自愛具體嘅表現係自尊,所以要教會女兒乜嘢係正確嘅三觀,讓她明白乜嘢係道德,乜嘢事情應該做,乜嘢事情唔應該做。喺唔斷培養嘅過程中,讓孩子正確嘅成長。

五、識得感恩

識得感恩嘅孩子記得父母嘅恩情,所以唔會一味地要求人哋付出。而識得感恩嘅女孩也有一顆柔軟嘅心,所以她能看見人哋對她嘅關愛同照顧。教會孩子做一個識得感恩嘅人,也教會la她點樣樣同人哋相處。

對乜嘢一個爸爸媽媽來說,都希望女兒可以係永遠無憂無慮嘅“小公舉”,盡管她會長大,也會遇到小坎坷,但希望她可以永遠開心快樂,堅強且勇敢嘅堅持自我。

更多:親子hk