孩子有呢幾個特征,請家長盡情培養吧,呢是有潛力嘅表現

原標題:孩子有這幾個特征,請家長盡情培養吧,這係有潛力嘅表現

好多家長都覺得自己家嘅小孩表現平常,往往會覺得擔憂。害怕自己家嘅小孩唔如人哋家嘅小孩優秀,以後會跟唔上隊伍。其實,小朋友喺幼兒到童年階段都有唔同嘅特點同潛力。家長隻要細心觀察給同培養,孩子長大以後都係冇問題嘅。

孩子喺童年階段係學習進步最快嘅階段,佢哋喺童年階段比往後嘅任意一個階段都更善於接受並學習新嘅事物。畢加索曾經喺自傳中寫到:“我八歲就可以畫嘅跟拉斐爾一樣好。”,可見小孩子嘅學習能力係好強嘅。家長隻要細細觀察就會察覺到自家小孩跟人哋家小孩唔一樣嘅地方,往往這些唔一樣嘅特點就能鑄就小孩子嘅成功人生。

愛玩係小孩子嘅天性,可有些小孩並唔太鐘意跟別嘅孩子一起玩。佢哋有時候會自己蹲喺路邊安靜嘅看螞蟻,家長唔要覺得自己嘅小孩咁樣做係唔合群係唔好嘅,其實這係小孩感知這個世界,‘認知’這個世界嘅一個過程,佢哋可以專注嘅去看螞蟻,這麼無聊嘅事情又有幾個成年人能做到呢?

小朋友對一件事嘅專注程度係成年人嘅幾倍,佢哋可以唔受外界幹擾而專心致誌嘅去學習。這係一種好難得嘅品質,家長千萬唔要覺得自己嘅小孩唔合群或者太內向,佢哋隻係專注喺思考一些生活上嘅細節,這係佢哋學習嘅一個過程。

同時,小孩子對這個世界係充滿好奇嘅,佢哋靠佢哋嘅諗象力來‘認知’這個世界,這跟大人們係完全唔相同嘅。我們可以通過一些道理,或者事件來進行認知,但係,小朋友係通過自己嘅眼睛同大腦嘅思考來認知世界嘅。所以,當小孩子每天都有好多問題嘅時候,家長唔要覺得煩,這係孩子喺思考嘅一個過程。

他所唔能理解嘅東西,都會通過提出問題這種方式來表達自己嘅疑惑。所以,當我們嘅孩子問我們問題嘅時候,一方麵要回答他嘅問題,增加他嘅認知,另一方麵也要聽聽他嘅諗法,孩子嘅諗法一般都係天馬行空好有意思嘅呢。佢哋思維靈活,發散,所以,才會有嗰麼多嘅問題,家長一定要多注意。

總之,冇笨小孩,隻有唔細心嘅家長。家長平時多觀察、多注意、多跟自己家嘅孩子溝通,就會發現自己家小孩身上所潛喺嘅嗰些特質特征。這些特點,喺我們家長朋友嘅幫助下保留下來,將會係孩子一生嘅財富。

更多:親子hk