寶媽帶娃出門,若碰到有人問你呢幾個問題,90%是人販子,要小心

原標題:寶媽帶娃出門,若碰到有人問你這幾個問題,90%係人販子,要小心

近年來孩子被拐嘅新聞層出唔窮,尤其係對於一些年齡比較小嘅孩子,被拐嘅概率尤其大,而最可恨嘅係這些人販子卻把自己偽裝嘅異常好,對於年齡比較小嘅孩子就好容易被人販子嘅幾句話引上鉤,特別係對於一些中年婦女,更容易讓孩子放鬆警惕,也有被糖果誘騙嘅,也有被玩具誘騙嘅,這唔前兩天喺小麗嘅身上就發生la咁樣嘅事情,現喺小麗說起這件事諗諗真嘅係後怕。

小麗說,前兩天周末帶孩子去商場逛,說給孩子買幾件衣服,諗著天氣逐漸轉涼la,逛la好久,孩子都顯得唔耐煩la,一直跟小麗嚷嚷著要休息,其實孩子係為la商場負一層嘅遊戲樂園,進商場嘅時候一再跟小麗強調自己要去玩兒,小麗因為孩子近期表現比較好,也就答應la,這唔,小麗就帶著孩子去la樂園,孩子喺裏麵玩,而小麗坐喺一旁休息,無聊嘅看著手機,這時候過來一位中年婦女,手裏抱著一個小女孩,諗要跟小麗寒暄,於係中年婦女就讓孩子也去樂園裏麵玩兒la,這時候小麗抬眼一看,這位婦女看起來45歲左右嘅樣子,小麗問及剛才嘅小女孩,這位婦女說係去玩兒la,自己係女孩嘅“姥姥”,家裏人工作忙,周末要加班,所以麻煩自己帶孩子出來玩。起初小麗並冇太多嘅警惕,有一搭沒一搭嘅同這位“姥姥”聊著天,尤其係關於育兒方麵嘅話題,真嘅係說唔完,說著說著,“姥姥”就問到la小麗孩子嘅名字、年齡、係否上學、家住哪裏,小麗還如實嘅回答la,並冇諗太多,畢竟除la這些日常嘅話題,也冇其他嘅話能說la,可當姥姥問到家裏幾口人嘅時候,小麗就猶豫la,含糊嘅隨便說la幾個人,聽起來有點兒像查戶口嘅感覺,盡管到la這個時候,小麗還係冇將這件事情放喺心上。

小麗孩子喺樂園嘅玩耍到la時間,該走la,這位“姥姥”卻說自己同小麗住喺同一個小區,唔妨可以一起走,小麗也就答應la,可快到la小區門口嘅時候,小麗嘅孩子開始迅速嘅往前衝,而這位“姥姥”也抱著孩子往前跑,並且跟小麗嘅孩子說跑慢點,到la門口,小麗嘅孩子正喺等小麗,這位“姥姥”開始拉著小麗孩子嘅手準備往相反嘅方向走,小麗這可急壞la,連忙跑過去,拽住這位“姥姥”說“你這係幹乜嘢阿?”而這位姥姥卻開始自稱為係孩子嘅姥姥,要帶回家,因為拉拉扯扯,孩子還被“姥姥”拉扯嘅特別緊,唔願撒手,這時候引來la一群人圍觀,“姥姥”就開始解釋la“我係這孩子嘅姥姥,要帶他走,有乜嘢唔對”同埋這位姥姥還精確嘅說出la關於孩子嘅各項信息,小麗這時候就開始發火la“憑乜嘢你就成la孩子嘅姥姥,你再唔鬆手,我就報警la,既然你說你係孩子姥姥,嗰我們到警察局說啊”,可這位“姥姥”並冇放手嘅意思,於係小麗掏出la手機準備報警,喺眾人嘅眼皮底下,這位姥姥隻好灰溜溜嘅抱著小女孩灰溜溜嘅跑走la。

其實通過這件事情,我們唔妨可以看出這真嘅係好好嘅給家長上la一課,也給好多父母敲la警鍾,喺平時嘅生活中,身為父母嘅千萬唔要隨意向陌生人透漏自己包括孩子嘅乜嘢信息,否則這就會變成壞人手中嘅“利刃”,甚至到時候孩子被拐la,你還莫名其妙,後悔都來唔及。

下麵給所有嘅父母們提個醒,關於孩子嘅學校、喜好、名字,父母嘅名字、家庭住址、聯係電話、工作情況等,都唔要隨意跟陌生人講,包括有些上幼兒園嘅孩子,喺父母發朋友圈嘅時候,可唔要因為忽視而暴露la孩子嘅相關信息,否則可能也會有一些唔安好心嘅人會借機將孩子嘅信息牢記,拚湊之後,做出一些喪盡天良嘅拐賣兒童嘅事情,所以各位家長們可一定要提高警惕,別因為一些小事兒而釀成唔可扭轉嘅後果。最後祝願每個孩子都能平安健康快樂地成長。

更多:親子hk