寶寶挑食是什麼原因? 怎麼應對呢

原標題:寶寶挑食係乜嘢原因? 點樣應對呢

喺一個幼兒園裏有個老師十分關心孩子嘅飲食,有一天,他看到一個小朋友愁眉苦臉嘅看著自己麵前嘅牛奶,班上其他嘅小朋友說:老師:他從來唔飲牛奶。唔係唔能飲,係唔愛飲。於係這個老師對小朋友說:哇,太幸運啦,你唔愛飲這個牛奶,嗰我把它分給其他小朋友可以嗎?這個小朋友也好開心,於係老師把大部分嘅牛奶分給其他小朋友飲,隻留下一小部分給這個小朋友。鐘意飲牛奶嘅小朋友飲得好開心,而把牛奶分出去嘅小朋友也好開心,老師有意識嘅每一天分出去嘅牛奶越來越少,留給他飲嘅牛奶越來越多,這個小朋友慢慢嘅就把牛奶越飲越多,最後他能自己把一瓶牛奶都飲完la,通過這種快樂嘅分享,以及循序漸進嘅方式解決la這種心理性挑食嘅問題。

有一個幼兒園,有個班上每天都會剩飯,唔理炊事員點樣調整飲食,這個班上還係冇辦法解決這個問題。後來班上嘅老師休產假時重新換la一個老師來帶班,慢慢嘅發現這個班學生沒換,oqw 事員也沒換,煮嘅東西差唔多,但係這個班上嘅孩子卻開始愛上食飯,再也冇剩飯la。

才發現帶班嘅老師係孕婦,成日會嘔吐,對食物也好挑剔,常常喺班時說這個唔好食,嗰個食唔下。導致孩子也對食物產生la抵觸心理。大多孩子出現挑食嘅情況。所以挑食可能係一種環境影響心理導致嘅問題。

有些孩子挑食係受到家長嘅影響,比如說家長挑食,孩子也挑食。而孩子挑食我們也可以從心理上去引導孩子:

比如說唔愛食青菜嘅小朋友,家長每次食把青菜炒得十分嘅漂亮,青翠欲滴,然後家長一麵大口嘅食,一麵說,哇,這個青菜真好食,咁樣可以慢慢嘅消除孩子對青菜嘅抗拒,慢慢他也會接受這個青菜。

關於挑食解決方法,歡迎留言。

更多:親子hk