寶寶發燒就立即送醫院?先學會觀察呢幾點也唔遲,唔然呢會很折騰

原標題:寶寶發燒就立即送醫院?先學會觀察這幾點也唔遲,唔然這會好折騰

發燒係寶寶十分常見嘅症狀之一,同埋難免會引起媽媽們嘅手忙腳亂,擔心唔已。有嘅媽媽還會擔憂自己嘅寶寶會唔會“燒壞腦子”、“感染肺炎”,其實媽媽們要明白喺好多時候發燒發熱係身體對入侵病原體嘅一種抵抗所產生嘅保護性反應,係體內免疫係統抵抗感染嘅一個過程,嗰體溫升高同得病嘅嚴重程度唔一定係成正比嘅。寶寶嘅正常體溫也可能因年齡、飲食、哭鬧、氣溫以及晝夜變化同衣被等因素影響。體溫升高唔一定就會係生病,要多觀察寶寶嘅神態,精神狀況。體溫喺38°萎靡唔振,神情呆滯同體溫喺40°卻仍然精神狀況良好嘅寶寶相比,前者需更加嘅關注,及時就醫。

點樣樣給寶寶快速退燒

1.毛巾冷敷也可去購買冰袋,這種方法可以帶走局部皮膚嘅熱量。

2.喺提高環境溫度嘅前提下,洗溫水澡或者用溫熱嘅毛巾敷寶寶嘅身體,使皮膚血管擴張,這種方法效果最好。

3.適當褪去寶寶衣物,穿太多嘅衣服,唔利於散熱。

4.多飲水,飲水可以幫助抗感染利於退熱,同埋對寶寶身體有好多好處。

因為寶寶嘅體質較弱所以利用物理降熱嘅方法,即安全又有效,喺中度發燒情況首先推薦媽媽們使用以上方法。

乜嘢時候該去醫院

1如果寶寶發燒,精神狀況良好,媽媽們唔用擔心,但寶寶渾身唔舒服,精神狀況唔好,表現出難受嘅樣子,這種時候應及時帶寶寶就醫。

2.如果寶寶發燒,冇其他症狀,隻要能用物理降溫把體溫控製喺38.5°以下,多飲水,保證排尿同排便就好。去醫院檢查建議喺24小時候後去,一方麵避免交叉感染,一方麵係剛發燒去醫院馬上做血常規檢查,白細胞同紅細胞唔能反應病情。當然寶寶狀態唔好,還應及時就醫。

最後,因為寶寶還小抵抗力比較差,媽媽們要記住一句話:能口服就唔要打針,能打針就唔要輸液。衷心祝願所有寶寶可以健康成長。

更多:親子hk