寶寶輔食-VC含量是蘋果嘅60倍,緩解寶寶肺熱咳嗽,香香甜甜超好吃!

原標題:寶寶輔食-VC含量係蘋果嘅60倍,緩解寶寶肺熱咳嗽,香香甜甜超好食!

出門轉轉,發現冬棗已經能買到la,這麼好嘅食材唔僅小思爸同我愛食,香脆又甜絲絲嘅,小思同學也特別鐘意。

冬棗所含嘅維生素C高嘅驚人呢,它嘅維C含量係蘋果嘅60倍。天氣越來越涼la,早上出門嘅時候都感到涼颼颼嘅,喺這個時候,除la給寶寶多加些衣物外,補充維生素C提高寶寶免疫係統也係好重要嘅哦。

冬棗嘅質感硬硬嘅,寶寶容易嚼唔動。把冬棗切碎煮粥,或者小寶寶咀嚼力唔夠嘅話,可以去皮榨成汁,香香甜甜嘅點樣做都鐘意呢!

喺粥中,我還搭配la雪梨,喺夏秋換季嘅時候,溫差比較大,寶寶容易咳嗽嗓子發癢。雪梨甘甜滋潤,潤肺止咳,好適合寶寶喺秋天食,滋補一下。

為la讓香甜嘅味道更濃,我還加la南瓜湯底,同時加la營養好豐富嘅藜麥,有la這個方子,可別再讓寶寶光食白粥啦!

冬棗雪梨藜麥粥

食材:寶寶粥米20克、白藜麥10克、南瓜20克、冬棗一個、梨30克

係否搭配主食:可以作為寶寶嘅主食

參考月齡:10個月以上

難易程度:無難度

提示:適合對文中食材唔過敏嘅寶寶

* 圖文菜譜 *

– 1 –

食材嘅重量,僅代表製作量,唔代表寶寶嘅添加量。

準備食材:寶寶粥米20克、白藜麥10克、南瓜20克、冬棗一個、梨30克。

– 2 –

把藜麥浸泡兩個小時。

PS:浸泡藜麥係為la把藜麥嘅小芽泡出,咁樣它嘅營養活性。浸泡好一定要洗幾次,咁樣能更好嘅去除澀味。如果要做早餐嘅話,可以前一晚就浸泡好,記得放進冰箱裏冷藏,防止藜麥發酵。

– 3 –

把寶寶粥米淘洗幹淨,泡10分鍾。

– 4 –

把南瓜切成小塊,放入蒸鍋蒸15-20分鍾,蒸至南瓜綿軟。

– 5 –

把蒸好嘅南瓜塊放入篩網中,用勺子背部碾壓。

– 6 –

透過濾網嘅就係好細膩嘅南瓜泥la。

– 7 –

把雪梨削皮,切成小塊。

PS:雪梨要切成適合寶寶咀嚼嘅塊狀,切嘅塊小一些,雪梨嘅甜味也能更快嘅融喺粥裏。

– 8 –

把冬棗削皮,切成小碎末。

PS:冬棗嘅棗皮比較硬,給小寶寶食要去皮哦~切成小碎末,寶寶也容易咀嚼。

– 9 –

往冷水鍋中倒入泡好洗淨嘅寶寶粥米。

– 10 –

再加入泡好洗淨嘅藜麥。

– 11 –

大火將水燒開後,轉小火,將粥熬煮15分鍾。

PS:要用勺子偶爾攪拌一下,避免糊鍋底。

– 12 –

等到粥煮熟la,喺鍋中倒入南瓜泥。

– 13 –

用勺子把南瓜泥攪拌開。

– 14 –

喺粥裏倒入已切好嘅雪梨小塊。

– 15 –

再倒入已切好嘅冬棗碎末。

– 16 –

多攪拌幾次,讓雪梨同冬棗嘅味道充分融合喺粥中。

– 17 –

當把粥熬煮到有些粘稠嘅狀態,雪梨同冬棗甜香嘅氣味占據la整個屋子,好好聞嘅呢~

– 18 –

清甜嘅冬棗加上晶瑩剔透嘅雪梨,還有香甜嘅南瓜粥底,這麼小清新嘅一碗粥,為這碗藜麥粥增添la美味同顏值。唔僅寶寶可以食,大人也應該食一碗。多做一些,全家老少都飲上一碗。

食譜小叮嚀:

冬棗同雪梨要喺藜麥粥煮熟後加入哦,煮1-2分鍾就可以關火la。咁樣做可以使水果中含有嘅營養物質唔會因長時間嘅蒸煮分解掉,更好嘅保存la水果本身嘅營養成分。喺粥中加入一顆冬棗就可以la,寶媽唔要多放哦~

更多:親子hk