廣東一中學俾人話強製懷孕教師支教 當地教育局:唔再安排 尊重意願

原標題:廣東一中學被指強製懷孕教師支教 當地教育局:唔再安排 尊重意願

  據中國之聲《新聞縱橫》9月11日報道,廣東省湛江市遂溪縣大成中學喺開學前夕選派教師支教近日引發熱議。據報道,8月28日,大成中學部分老師嘅手機上突然接到一條群發嘅短信,內容為:“根據縣教育局要求同我校教師嚴重超編嘅實際,經研究決定,派你由縣教育局安排到縣城周邊學校支教。”

部分老師喺接受媒體采訪時反映,此次被選派支教嘅近60名老師中,大部分係女老師,其中一些女老師要麼身懷六甲,要麼家裏嘅孩子普遍好小。由於事先學校也並未進行溝通,所以部分老師認為此次選派支教明顯唔具備合理性。

大成中學一位唔願透露姓名嘅老師告訴中國之聲記者,她喺暑假前就主動申請la支教,而選派嘅人員涉及多位懷孕老師,所以引發la唔滿。她說:“(老師)有懷孕嘅、有孩子小嘅、也有(獨自)帶小孩嘅,佢哋應該係好唔願意嘅。”據這位老師介紹,此次支教為期一年。此前,大成中學也曾選派教師到外校支教。

9月10日,中國之聲記者撥通大成中學辦公室電話,喺得知記者身份後,一位工作人員表示諗la解情況可以到學校,但冇回答記者嘅問題。

遂溪縣教育局回應:支教教師就近安排,懷孕教師唔再安排支教

有老師此前對媒體表示,大成中學此前嘅支教都係征集老師嘅意見,或者老師主動申請報名,這次卻變成la強製攤派。也有老師提出,由於大成中學教師超編嚴重,縣城周邊嘅幾個小學又好缺老師,所以,就安排la這次支教。甚至有老師疑惑學校會唔會通過支教,喺縣管校聘中實現超編人員嘅分流或者解聘。

對於這些質疑,大成中學黨總支副書記、辦公室主任趙康此前喺接受媒體采訪時稱,此次支教係縣教育局統一安排,對於教師嘅家庭、身體狀況等都考慮到la,也唔存喺通過此次支教解聘老師嘅情況。

遂溪縣教育局副局長黃華軍9月10號下午向中國之聲記者表示,由於大成中學此前為兩個學校合並而成,人員超編,加之周圍幾個學校教師缺額嚴重,所以通過支教解決現實困難。黃華軍說:“我們也派la好多老師到外地,甚至外市、外省去支教。唔係單單今年搞,去年也有,其它嘅學校也搞。我們就近安排,有嘅小學喺學校(大成中學)對麵,我們征求la老師嘅意見。”

黃華軍表示,學校喺同教師溝通後,已經決定懷孕7個月以上嘅教師唔再安排支教,也會充分考慮老師嘅意願。“(懷孕)七個月以上嘅,有六個左右就唔安排la。如果唔諗支教嘅也可以到原校。我們會充分考慮到老師嘅意願。附近嘅學校學生也要有老師上課,要統籌考慮。”

專家建議,支教應形成製度性安排,唔應強製

有法律界人士表示,因教師懷孕變相改變其工作條件同待遇,調崗應該具有合理性或者經雙方協商一致。國務院於2012年4月28日發布嘅《女職工勞動保護特別規定》中明確,用人單位唔得因女職工懷孕、生育、哺乳降低其工資、予以辭退、同其解除勞動或者聘用合同;女職工喺孕期唔能適應原勞動嘅,用人單位應當根據醫療機構嘅證明,予以減輕勞動量或者安排其他可以適應嘅勞動;對懷孕7個月以上嘅女職工,用人單位唔得延長勞動時間或者安排夜班勞動,並應當喺勞動時間內安排一定嘅休息時間。

喺中國勞動學會副會長蘇海南看來,學校此前嘅安排明顯唔具備合理性,也唔符合相關法律規定。蘇海南告訴中國之聲記者:“如果要讓懷孕七八個月嘅女老師坐車、擠車,或者自駕去別嘅學校支教,這至少係對女職工特別孕期保護嘅相關法律法規遵循唔到位。如果又冇跟老師做事前嘅溝通,嗰麼這種管理方法也係唔適當嘅,從人性化、職工關懷嘅角度有好大嘅欠缺。”

蘇海南認為,學校對於類似支教嘅活動,應形成製度性安排,而這一事件也從側麵反映出其喺管理理念同方式上嘅欠缺。蘇海南建議:“比如說除la隻要唔係出現孕期這種情況,規定大家都有一個輪著去嘅安排,係一種公正、公開、公平嘅製度性安排,我諗作為人民教師肯定係可以接受嘅,唔能用這種強製嘅(方式)。至少管理理念上有欠缺、管理方式上唔太得當,係應該改正嘅。”

更多:教育討論hk