懷孕後,孕婦嘅呢4種行為對胎兒傷害大,再喜歡都要忍著

原標題:懷孕後,孕婦嘅這4種行為對胎兒傷害大,再鐘意都要忍著

文|淘媽

女性有la孩子之後,就唔能再像之前嗰樣,諗做乜嘢就做乜嘢。因為你嘅行為都會對胎兒產生影響,如果你做la唔恰當嘅事就可能傷害到胎兒。所以孕婦要多加注意自己平時嘅行為,嗰些可能對胎兒產生唔利影響嘅事情,就最好唔要做la。像這4件事,孕婦要盡量克製住,你再諗做都要忍著。

1. 成日生氣

好多孕婦自己都說,自從懷孕後脾氣變得特別差,成日會生氣、發脾氣。這其實有一部分係受激素水平變化影響嘅,但係孕婦最好能克製住,唔要讓自己嘅情緒起伏太大。因為胎兒係可以感受到孕婦嘅情緒變化嘅,如果孕婦成日生氣嘅話,唔利於胎兒嘅發育,甚至胎兒會受到驚嚇,增加臍帶繞頸嘅概率。再一個,孕婦成日發脾氣嘅話,孩子出生後嘅脾氣也會好差,容易暴躁、唔好哄。

2. 成日熬夜

熬夜已經成為多數年輕人嘅一種生活習慣la,有時候即使早早躺上床也睡唔著,於係又拿起手機玩到半夜。孕婦成日熬夜嘅話,會導致內分泌紊亂,唔利於胎兒嘅正常發育。同埋孕婦作息唔規律,也會影響到胎兒嘅作息。孕婦熬夜,胎兒處於興奮狀態,咁樣就比較活躍,可能發生臍帶繞頸。同埋成日熬夜嘅孕婦,生出嘅孩子容易黑白顛倒,晚上唔好好睡覺,好累人。

3. 成日仰臥睡

孕期嘅睡姿問題我們已經說la好多次la,但還係有好多嘅孕婦因為睡姿唔正確而影響到la胎兒嘅發育。我們說孕期最好嘅睡姿係左側睡,對於嗰些子宮呈左旋狀態或者係患有心髒基本嘅孕婦來講,右側臥係最佳嘅姿勢。但係孕婦最好少仰臥睡,尤其係喺孕晚期。因為唔斷增大嘅子宮會壓迫下腔靜脈,影響到給胎兒嘅血氧供量,胎兒容易出現缺氧嘅情況。

4. 成日撫摸肚子

我們常常能看到孕婦唔管喺乜嘢地方都鐘意撫摸自己嘅肚子,其實好多也係情唔自禁嘅行為。雖然孕期有撫摸胎教嘅說法,但係我們係唔建議孕婦成日撫摸肚子嘅,尤其係手法唔正確,用力也唔合適。咁樣好容易使胎兒發生臍帶繞頸嘅現象,嚴重嘅話會刺激子宮,導致早產。

你喺孕期成日做這些事嗎?

更多:親子hk