我國最難考嘅5所大學,清華排第三,北大第四,能考上嘅都是學霸

原標題: 我國最難考嘅5所大學,清華排第三,北大第四,能考上嘅都係學霸

喺我國說起最好嘅大學,大家第一印象諗到嘅就係清華北大兩所高校。除la清華北大,複旦大學同上海交通大學也係我國著名嘅高校。清北複交這4所高校,係我國目前國內最有名嘅四大名校。這也就意味著這幾所大學嘅錄取分數好高,唔過喺我國除la這幾所高校錄取分數好高,還有唔少高校唔僅錄取分好高,同埋對於其它要求也好高,喺人數招生方麵限製好嚴格。今天就給大家介紹我國最難考嘅5所大學,清華排第三,北大第四,看看排喺第一嘅係哪所院校?

1、國防科學技術大學

係我國211工程、985工程、雙一流。計算機類專業出色,喺我國排名第一。甚至超過la清華大學。由於係軍校,唔僅喺錄取分數上好嚴格,對於學生嘅身體素質要求也好高。信息同通信工程、計算機科學同技術等專業係世界一流學科建設學科。國防科學技術大學之所以難考係因為每年嘅招生人數好少,培養人才嘅模式也都係少而精嘅模式。能被國防科技大學錄取係一件好困難嘅事情,除la分數要高,身體素質也要過關。

2、中國科學技術大學

簡稱“中國科大”,位於安徽省合肥市,由中國科學院直屬。學校有20個學院、30個係,開辦37個本科專業。該校每年隻招收1800餘名本科生,從唔擴招。係所有雙一流高校中招生最少嘅院校。雖然難考程度好大,但係一旦考上,就業前景好唔錯。唔過能考上這所大學嘅也都係學霸級人物。

3、清華大學

清華大學被譽為“紅色工程師嘅搖籃”。材料學、土木工程專業都係喺我國排名前列嘅專業。工科實力也係喺我國排名第一,工程院院士數量全國第一,為我國培養la十分多嘅人才,有著好多優秀嘅校友。喺全球也係排名前三十嘅高校。能考上清華大學嘅學生也都係學霸級人物。

4、北京大學

簡稱“北大”,成立於1898年,係中國近代第一所國立大學,也係最早以“大學”之名創辦嘅學校,其成立標誌著中國近代高等教育嘅開端。把北京大學難考程度排名第四,也許好多人都覺得唔可思議,這可係我國排名數一數二嘅高等學府。這係因為評價一個學校係否難考,唔僅僅參考錄取分數,還有其它一些因素也必須考慮喺內。

5、中國科學院大學

簡稱“國科大”,係國家教育部正式批準成立嘅一所以研究生教育為主嘅科教融合、獨具特色嘅高等學校。入選國家首批“雙一流”世界一流學科建設高校。國科大雖然實力好強,但係知名度卻唔如以上這4所大學,主要原因還係該高校以研究生大學為主體,實力也係依靠中國嘅兩院院士。但係諗要考入該校錄取分數依然好高,每年嘅錄取分數線,跟清華北大也唔相上下。

以上這5所大學,你覺得哪所大學最難考呢?

更多:教育討論hk