新婚姻法:夫妻離婚後,呢兩樣東西都屬於男方,女人一個也落唔到

原標題:新婚姻法:夫妻離婚後,這兩樣東西都屬於男方,女人一個也落唔到

文|秘籍君

前陣子,遇到一位從事律師職業嘅朋友。聽她說,現如今,喺好多離婚案件裏,除la極個別隻係要求趕緊解除婚姻關係,好多還涉及到夫妻財產嘅分割問題。她見過唔少因為爭財產,而撕破臉皮、一點兒都唔念惜舊情嘅男人,也無限感慨女人依然係弱勢群體。

拆遷房屋

近幾年,好多城市都喺進行房屋拆遷工作。唔管係按照人口,還係原有房屋麵積,唔少家庭都能分得兩三套安置房,以及額外嘅財產補償。於係,所謂嘅拆二代也成la相親市場上嘅香餑餑。但這裏要提醒一句,千萬別被幾套房子忽悠住la,如果原有房產係男方婚前所有,或者被拆房屋係男方嘅祖宅,女方基本上依然係拿唔到一套房子嘅,最多也就得到男方極為有限嘅經濟補償。

身邊有位朋友,孩子兩歲嘅時候,老公出軌一個帶小孩嘅離異女子。無奈之下,隻得選擇離婚。原本她嘅意思係小孩她來帶,房子給她一套,房產證就寫小孩嘅名字。但要命嘅係,明明男方犯嘅錯誤,按照婚姻法,因為係老房子拆遷,祖宅係男方他爸嘅,同朋友一點關係也冇。兩套拆遷房,她卻一套也得唔到。

如果離婚她帶小孩,隻能拿到四分之一嘅房子,同埋嗰份係小孩嘅。如果離婚唔要小孩,就隻能淨身出戶。錢也拿唔到,除非協商。男方肯給最好,唔給也沒辦法。雖然房子係結婚後才拆遷嘅,同埋當時她也分la35平方。但如果她諗要回,就得買下男方嘅105平,按現喺房子嘅價格差唔多5000一平去買,也就係要花525000元。真係悲劇啊!

女方送給男方嘅東西

婚姻裏,夫妻兩人之間往往會互相送對方一些東西,比如逛街嘅時候,會給男方買嘅衣服、腰帶、鞋子等,這都係成日會發生嘅事情。當然,如果女方出手比較闊綽,甚至可能願意送給男方房子、豪車、奢侈品等。

本來這些都係為la增進夫妻間嘅感情,但世事難料,一旦婚姻出現破裂,對於女方來說,就係肉包子打狗。就算你對男方恨之入骨,送出去嘅東西已經屬於個人專用嘅物品,一般歸個人所有。諗要再奪回來,基本上係唔可能嘅。

———————–

關注【育兒秘籍】,你諗la解嘅母乳喂養、輔食添加、疫苗接種、疾病護理、成長發育,都能喺這裏找到答案。

除la原創漫畫文章,我們還會給您定期奉上實用育兒生活小常識,讓你用科學嘅方式輕鬆帶娃。

更多:親子hk