智商高嘅孩子身上都藏著呢2大特點!你家寶寶呢?

原標題:智商高嘅孩子身上都藏著這2大特點!你家寶寶呢?

我們中國人嘅觀念裏,額頭飽滿、耳朵大而耳垂厚實,都係有福之人。這類人大都聰慧善辯、機靈過人。喺傳統嘅麵相學裏,耳朵大代表福祿同智慧。耳朵這個部位長得越大,孩子就越聰明,也有研究表明耳朵嘅大小會影響孩子嘅創造力,耳朵大嘅孩子天生就比其他還要機智。但真正智商高嘅孩子還藏著這2大特點,寶媽們你明白嗎?

第一個特點:充滿好奇心。

同事嘅寶寶總鐘意搗蛋。總係打開家裏所有嘅櫃子同抽屜,把東西全部都倒出來。要麼就鐘意拆家裏嘅東西,尤其係對電子產品特別感興趣。同事對此頭痛唔已。如果寶寶藏著樣嘅舉動媽媽千萬別責備。這說明你嘅寶寶更聰明。他嘅好奇心重,對陌生事物總保持著熱情,鐘意探究事物嘅本源。咁樣嘅寶寶可以適當引導他嘅關注方向,去啟蒙他。

第二個特點:情商高,笑嘅甜。

耳朵這個部位長得大,孩子就越聰明,其實聰明嘅孩子還藏著這一大特點,人們常說,愛笑嘅人運氣都唔會差。愛笑嘅寶寶情商也高於其他寶寶。寶寶對外界嘅事物更敏銳,觀察能力強,智力發育更早,所以更早開始笑,也笑嘅更多。孩子從小就愛笑,交際能力會更好。因為孩子對他人表情嘅捕抓能力更好,更加富有同理心。常言到伸手唔打笑臉人,愛笑嘅人唔僅比較聰敏,喺生活工作中受到嘅阻力也會比較少。所以愛笑嘅寶寶更有福氣哦,也更機智。

寶寶耳朵大,愛笑,好奇心重,都係高智商嘅表現。現喺你能通過這些小特點分辨寶寶聰明同否la嗎?你覺得咁樣區分合理嗎?歡迎留言評論!

更多:親子hk