最合適陪產嘅人唔是老公也唔是親媽,可惜唔是所有懷孕嘅媽媽都果麼幸運

原標題:最合適陪產嘅人唔係老公也唔係親媽,可惜唔係所有產婦都嗰麼幸運

文|唔二姐

做la多年助產士,親戚朋友家裏生孩子時,總諗托我找關係,申請一個陪產名額。有嘅還因為到底係讓老公陪產還係親媽陪產爭個唔休。要我說,一方麵好少有醫院允許陪產,家屬都係喺產房外麵等;另一方麵,就算允許陪產,老公同媽媽也都唔點樣適合。

老公進去陪產,你嘅辛苦他倒係見證la,但好可能會因為場麵血腥給他留下陰影;而媽媽呢,她肯定最疼你,看著你受苦她會唔心疼?往往孩子生下來,自己嘅親媽也心累到極點,反而唔落忍。

要我說,最合適嘅陪產人選唔係自己嘅老公也唔係自己嘅親媽,而係這麼一個人。她經驗豐富心態穩定,喺你痛苦唔堪時她嘅一個眼神就能給你安慰,還能給你合適嘅建議,讓你減輕痛苦加快產程。這個人就係——導樂。當然唔係所有產婦都嗰麼幸運,畢竟唔係所有醫院都有這項服務,也唔係所有產婦家屬都明白這麼個人。

嗰乜嘢係導樂?其實就係具有資深經驗嘅助產士,本身生過孩子,又喺產房呆過多年,具有豐富嘅臨床經驗,可以協助產婦順利走過分娩過程。導樂服務唔係每家醫院都有,喺大城市嘅三甲醫院出現嘅幾率更高。

導樂一般都做乜嘢?

提前提供專業解答

產婦要生產前可以聯係相關醫院,申請導樂服務。接下來可以跟導樂見麵,問一些自己關心嘅生產方麵嘅問題。比如自己諗順產又怕痛可以有乜嘢解決辦法,或者身體出現情況la跟導樂打電話,讓她判斷要唔要來醫院等。

生產中提供專業指導,讓你生孩子更快、更輕鬆

導樂嘅意義就體現喺生產過程中。一般來說,產婦開始有宮縮時就可以讓導樂協助la。導樂會根據你嘅表現告訴你現喺處於乜嘢生產階段,還會給你提供一些快速開宮口嘅方法。

如果開始陣痛,除la加油打氣,她更能給你提供專業指導意見,比如怎樣可以減輕陣痛,如果胎兒體位唔太正怎樣糾正,用乜嘢姿勢既能讓自己舒服又能方便孩子快點出生。

導樂還能喺產婦陣痛時指導產婦利用工具(比如分娩球)減輕痛苦,還能幫助按摩產婦腰骶部緩解疼痛,有嘅還能喺產婦陣痛間隙提供方法讓產婦休息放鬆,為下一產程儲存體力。

生完寶寶後及時協助產婦母嬰接觸,並引導盡早開奶

唔要以為生完孩子導樂嘅任務就結束la,她還會幫助產婦同寶寶進行母嬰接觸,並且可以指導產婦盡早開奶。要明白這對寶寶安全感建立同產婦下奶實現母乳喂養都十分重要。

你生孩子時係順產還係剖腹產,有接觸過導樂服務嗎?

———————–

關注【好孕】,你諗明白嘅科學備孕、孕期護理、孕期疾病、胎兒發育、產後護理,都能喺這裏找到答案。

除la原創漫畫文章,我們會定期奉上實用好孕生活小知識,為你嘅孕期保駕護航。

更多:親子hk