湖南師範大學校長蔣洪新寄語新生:大學精神嘅傳承

原標題:湖南師範大學校長蔣洪新寄語新生:大學精神嘅傳承

  親愛嘅同學們、老師們、家長們:

大家上午好!

金秋時節,我們相聚一起,共同慶祝你們人生中嘅重要時刻,從此你們有la一個新嘅身份——“師大人”。感謝你們選擇la湖南師範大學,我由衷地祝賀你們,誠摯地歡迎你們。

同學們,今年10月27日係學校建校80周年嘅日子。你們既係學校集中迎來嘅第一批“千禧一代”,也係80華誕之際迎來嘅最年輕嘅學子。回首80年前,學校嘅開創者、國立師範學院首任校長廖世承先生,他“愛國家、愛教師、愛學生、愛學問”,為學校播下la“尚學術、崇人本”嘅精神種子,也奠定la“仁愛精勤”嘅大學傳統。80年來,我們嘅大學因圖強而生、因改革而興、因人才而盛,1996年躋身國家“211工程”重點建設大學,2017年入選國家“雙一流”建設嘅高校行列,綜合實力穩居全國同類院校前列,係省屬高校嘅排頭兵。英國詩人約翰·梅斯菲爾德曾說過:“世間好少有事物像大學嗰樣輝煌,好少有事物比大學更美,好少有事物比大學更唔朽。”我們嘅大學就係這曆史長河中最美嘅風景。喺師大校園裏,每棟樓宇、每座雕塑、每處花草都傳承著一代代師大人獨有嘅氣質、視野同追求,曆久彌堅,溫馨燦爛。

此時此刻,我諗以“大學精神嘅傳承”為題,同諸君談幾點隨諗,作為我們初次見麵嘅問候。

一,傳承貴喺精神境界。我們嘅大學自創建以來,就以“做文化嘅先進,國民嘅導師”為理諗,將自身發展同國家前途、民族命運緊密聯係,這同湖湘文化“心憂天下,敢為人先”嘅精髓一脈相承。80年來,師大人秉承“仁愛精勤”嘅校訓精神,以知識分子嘅責任同擔當,“為天地立心,為生民立命,為往聖繼絕學,為萬世開太平”,書寫la最為光輝燦爛嘅曆史。喺推進中華民族偉大複興嘅征途中,希望同學們努力追模先賢嘅步伐,心中有陽光,肩上有擔當,腳下有力量,常懷感恩之心,激揚報國之誌,以積極嘅態度對待事物,以樂觀嘅心態麵對生活,喺學習實踐中認識到乜嘢比分數更重要,喺為人處世中明白乜嘢比金錢更重要,“做一個高尚嘅人,一個純粹嘅人,一個有道德嘅人,一個脫離la低級趣味嘅人,一個有益於人民嘅人”。

二,傳承貴喺唔斷創新。永遠好奇求知,永遠熱情洋溢,這係大學獨特嘅精神特質。創新第一步喺求知,冇知識就唔能創新。所以,希望你們博覽群書,像英國哲學家培根說嘅,“讀史使人明智,讀詩使人靈秀,數學使人周密,科學使人深邃,倫理學使人莊重,邏輯修辭之學使人善辯。”手有千卷書、胸中萬般意。冇圍牆嘅師大給你們最珍貴嘅禮物就係自由全麵發展。喺我們嘅大學,課堂上有名師大家嘅授課,課堂外有精彩紛呈嘅校園活動,實驗室有一流嘅設備,圖書館有海量嘅藏書,同學們要沉下心來,熱情、專注地去學習,夯實自己嘅專業功底,拓展自己嘅思維視野,提升自己嘅綜合素質,廣取知識,學以致用,躬行實踐,創造新知!我們將盡全力為大家提供優質嘅學習生活環境,讓大家嘅每一個自由呼吸,都係知識嘅吐納,大家嘅每一次靈光乍現,都能成為寶貴嘅財富。

三,傳承貴喺持之以恒。人貴有恒,事成於敬。近代湖湘大儒曾國藩提出修身五律,即誠、敬、謹、靜、恒。這五律中,他認為自己對這“恒”字感悟最深。“凡人作一事,便領全副精神注喺此一事,首尾唔懈;唔可見異思遷、做咁樣諗嗰樣、坐這山望嗰山。人而無恒,終身一無所成”。所謂靡唔有初,鮮克有終。開始時一般人都能鼓足幹勁,昂揚向上,但可以善始善終者並唔多,唯有有恒者可以做到。做人唔僅要有恒,還得要自律,有所敬畏。法國哲學家蒙田喺《隨筆集》中寫到,“真正嘅自由係喺所有時候都能好好地控製自己”。自由讓我們擁有成長嘅多元選擇,自律讓我們得以沿著選定嘅方向篤定前行。隻有自律者,方能得自由。同學們心存敬畏之心,方能行有所止。大學除la給同學們自由嘅選擇外,也還有大學嘅規矩。希望同學們學會自我約束,做到自我管理,實現自我升華。內心恬淡者最堅韌。當大家擁有la這份可以主宰自己嘅力量,才能將赤子之心延續,將激情同夢諗傳承。

有夢唔覺天涯遠,揚帆起行正當時。同學們,未來幾年,你們將喺這裏度過人生中彌足珍貴嘅一段時期。唯有砥礪前行唔負時代使命,唯有奮鬥唔負青春韶華。希望你們始終抱守大學追求智慧、真理同美德嘅這份初心,仁予人,愛乎眾,精其事,勤於行,為美好未來打下堅實嘅基礎,為中國夢貢獻青春力量!

最後,衷心祝願同學們身體健康、學有所成。今天恰逢教師節,祝各位老師節日快樂。

謝謝大家!

更多:教育討論hk