生完娃,每位寶媽都逃唔過嘅屁股大胯寬,呢兩個方法讓你快速恢複

原標題:生完娃,每位寶媽都逃唔過嘅屁股大胯寬,這兩個方法讓你快速恢複

懷孕對於每一位孕媽來說都係一件既幸福又艱辛嘅過程,因為孕期嘅這十個月內唔僅要時刻留意肚中胎兒嘅健康,同時也要悉心注意自己身體嘅各項變化,其實,這都唔算乜嘢,懷胎十月而已,等到生la寶寶之後才係最關鍵嘅時候,有些孕媽對於自己喺孕期嘅體形一直十分嘅擔憂,孕前自己可算係個妙齡嘅女人la,同埋身材乜嘢嘅就唔用多說,,可係生la孩子之後,唔僅身材變得五大三粗,同埋就連自己嘅麵部也突然出現la好多嘅黃斑。麗麗就係咁樣嘅,麗麗懷孕之前,身材人人都會誇,嗰係因為麗麗一直健身,同埋麗麗嘅臀部也十分嘅翹,可係生完孩子之後,麗麗現喺連鏡子都唔敢照,根本都看唔出鏡子裏嘅自己係誰,屁股變得鬆垮垮嘅,同埋最重要嘅係麗麗唔能容忍自己嘅大屁股,出la月子,再試以前嘅褲子,隻能提到大腿嘅位置,就這一點讓麗麗抑鬱la好久。嗰麼究竟為乜嘢生la孩子之後,會胯寬、屁股大?

首先來同寶媽們說說屁股會變大嘅問題,生完娃之後屁股之所以會變大係因為孕期嘅內分泌喺搗亂,平時再加上孕媽嘅飲食方麵,尤其係對於一些成日坐姿嘅寶媽,屁股變大係好正常嘅,同埋為la順利生產,孕期臀部會儲存大量嘅脂肪,屁股也會變大,變得更有肉感。對於一些比較消瘦、屁股扁平嘅孕媽來說,這時候受到內分泌嘅影響,屁股也會變成你諗要嘅狀態,但係相對嘅,對於一些因為屁股大而糟心唔已嘅孕媽來說,一般等到生完娃之後,如果堅持運動鍛煉,嗰麼能使屁股變小嘅,但係即使變小,也唔會恢複到之前,嗰係因為骨盆變化,從而造成la胯寬嘅現象。

嗰麼為乜嘢會有胯寬嘅現象呢?其實懷孕之後,骨盆可係孕媽生殖器官嘅守護神,有著重力傳遞、保護器髒嘅作用,同時骨盆更係胎兒娩出嘅必經之路,所以為la孕媽能順利嘅分娩,嗰麼骨盆也會受到激素嘅影響,使得骨盆中嘅恥骨聯合同骶髂關節嘅穩定性會變差,變得鬆弛起來。同埋這種現象喺孕晚期會越來越嚴重,所以有些孕媽喺孕晚期也會出現腰疼嘅感覺。一般情況下,因為妊娠期內骨盆關節嘅韌帶鬆弛,到la妊娠期末,恥骨聯合會增寬5mm左右,醫學研究表明,孕媽嘅骨盆喺妊娠足月時,最大可移動1.5cm—2cm。這裏要提醒孕媽一點嘅係,唔管你係順產還係剖腹產,胯寬嘅現象都係唔可避免嘅。

下麵來說寶媽們最關心嘅一個問題,生完孩子後,屁股大、胯寬該點樣辦呢?

1、交給時間慢慢恢複

寶媽們喺這方麵其實唔用過於擔心,一般喺產後4—12周之內會有小幅度嘅恢複,但如果恥骨間隙太大,超過la21mm,嗰麼會有延遲恢複嘅現象。所以對於有些急於求成,希望自己身材盡快恢複嘅寶媽千萬別著急做乜嘢骨盆恢複方麵嘅康複治療,唔僅花錢,同埋也會傷身體。但係對於有些寶媽,如果過la5個月,骨盆還沒恢複,這時候寶媽們可就要注意la。

2、長時間未恢複,可能係患上la恥骨聯合分離症

如果生完娃後,寶媽骨盆中嘅恥骨分離如果遲遲無法恢複到原位,並且一直有疼痛難忍嘅感覺,這有可能就係恥骨聯合分離症,寶媽別唔當回事兒,要及時去醫院進行正規檢查同治療。

其實對於生完娃後嘅寶媽,哪個唔諗恢複到之前孕期嘅身材,又或者係擁有一個曼妙嘅身材,當然對於恢複身材嘅這件事情,寶媽們也唔要急於求成,要依據自己產後身體恢複嘅情況適時而定,如果遲遲好難恢複,嗰就需要去醫院喺醫生嘅建議下進行治療la。嗰麼你呢?你喺產後有過咁樣嘅情況嗎?

更多:親子hk