盤點國內最難考嘅30所高校,為什麼人人擠破了頭也要考呢些名校?

原標題:盤點國內最難考嘅30所高校,為乜嘢大家擠破la頭也要考這些名校?

曾喺知乎上看到咁樣一段話:渣學校意味著渣教學,渣教學意味著渣學曆,渣學曆意味著渣就業…就算以後考la研究生,也可能因為你嘅第一學曆唔過關而被拒之門外。

真係咁樣嗎?國內最難考取嘅高校有邊啲?這些頂尖名校同一般大學帶來嘅差距本質上喺哪裏?為乜嘢高中生要拚命努力考名校?今天就用數據同事實作出回答!

目前,華東師範大學社會調查中心發布《大學錄取分數最新五年總排名》。其中,列出la近年來高考最難考取嘅30所大學。

普通高校普通喺哪?

一所唔係嗰麼優秀嘅高校,最可怕嘅就係給你帶來一種溫水煮青蛙嘅安逸感。

喺這類學校裏你能找到聰明嘅同學,能找到用功讀書嘅同學,但係就係好難找到比你聰明五倍但比你努力十倍嘅人。遲早有一天,等你真正進入社會嘅時候,你會發現嗰些有吸引力嘅工作崗位、嗰些能吸引風投嘅創業機會、嗰些留給下一輩配置社會財富嘅渠道,已經被這類人牢牢占據la。當然,慢慢你還會發現,這類人往往情商高,涵養好,家裏也有背景。然而這些人,你喺你嘅大學裏,一個都沒見過。這個時候你才會發現,自己被大學耍la。

受到限製嘅眼界

層次相對較低嘅環境,最可怕嘅唔喺於資源匱乏,而係喺最該開闊眼界嘅年齡限製la人嘅眼界,喺最該嚴格要求自己嘅階段降低la標準。同埋這些影響係潛移默化、根深蒂固嘅,最終導致“強者愈強、弱者愈弱”。

初入大學嘅你,缺乏對大學生活嘅基本la解同判斷能力,你會唔由自主地認為:

哇,過六級好厲害——於係你大學連四級也沒過;

哇,課程好難我一定會掛 ——於係你大學四年確實掛la一片;

哇,過注冊會計好厲害哦——於係大學四年你連個從業資格證也沒考出來;

哇,考上211研究生好厲害——於係…

可你唔明白喺另一所大學中(或許就係你嘅隔壁),你嘅同齡人(或許曾經係你嘅同桌),喺佢哋嘅生活裏:

其實,唔過六級係難以啟齒嘅事情,好多人嘅目標係550乃至600;其實,“要掛科la”係用來自黑嘅,期末考試絕好多嘅人係奔著4.0嘅績點去考嘅,結果你還都信la;其實,“乜嘢都沒學會”也係用來自黑嘅,於係被好多人拿來作為名牌大學無用嘅主要論據;其實,各種從業考試係有人能考滿分嘅,大家關注嘅係司考、CPA、CFA;其實,研究生學校嘅目標係海外名校,要麼也係清北複交,再唔濟也得係C9其他…

於係久而久之,你同嗰些進入名校嘅高中同學嘅差別,已經變成la質嘅差別。

名校學生強喺思維方式

我一直沒法清楚地描述這種差距,直到我最近看la《精進》這本書中嘅一段話,描述得十分貼切:

一個成熟嘅人,他嘅標準來自他嘅內心,而好多人,卻受環境所左右。一個年輕人,進入一所唔嗰麼優秀嘅高校,對自己嘅標準會唔由自主嘅降低,以適應這個環境,減少自身同環境嘅衝突,而這種做法對佢哋嘅人生也許係致命嘅。

嗰些考入二三流大學嘅學生,因為高考本身帶來嘅挫敗感,二三流高校學生嘅身份設定及環境暗示,唔稱職嘅老師所引發嘅失望以及同學間放任自流氣氛嘅帶動作用,都容易讓佢哋喺一個低標準下,自覺“滿意”地度過每一天。

看到這段話嘅時候,我諗到大三大四喺北大交流學習時嘅感受。喺北大,最讓我震撼嘅唔係老師多牛、同學多聰明,而係一種大家都積極努力嘅氛圍。比如期末考試過後自習室依然燈火通明,上課永遠都人滿為患,課間20分鍾換教室時,學校裏到處都係叼著麵包奔跑嘅人。

每個人都毫無時間觀念地瘋狂學習,參加各種活動。喺我眼裏,佢哋永遠充滿la鬥誌,談起各種競賽同活動都特別興奮,每天從睜眼就忙得唔可開交,到晚上一兩點睡覺都係常事。沒人抱怨自己辛苦,也沒人抱怨生活艱難,大家每天都忙得雞飛狗跳,但又特別開心嘅樣子。

就業:985係最簡單粗暴嘅濾網

以前,知名企業喺招聘時會明文規定須985院校畢業現喺有法律法規限製,好多唔敢直接這麼說,但會喺審核簡曆時用“畢業院校”作條件,悄悄地篩掉非985/211出身嘅人。

其實,有時候也唔見得係因為歧視,企業明白普通高校也有人才。但簡曆實喺太多,企業需要花最短嘅時間同成本找到能力較強嘅人,一個一個來篩選,這個人力物力同時間成本,沒企業願意出。所以,用“985”同“211”大學咁樣嘅標簽來篩選人才,就成la成本最低嘅方法!

校友資源受益良久

找工作時,“985”同“211”大學嘅校友也係重要資源。尤其係中央國家機關同大型企事業單位,你喺麵試時好可能會見到麵試官同應聘嘅師弟師妹一起聊下家常。唔見得隻有北大、清華才有咁樣嘅優勢,像地處東北嘅吉大,地域優勢無法同北上廣相比。於係吉大學生自發抱團,已畢業找到好工作嘅人自發回校分享,還成立la “合協一家”協會。

這種做法,其實喺好多非“985”同“211”大學裏也流行,但係畢竟名校前輩們已經占la先機。

企業公開招聘,隻能把985/211作為隱形條件。非“985”同“211”大學畢業生最可憐嘅,係根本就唔明白還有一些部門同崗位喺招聘,所以佢哋連投簡曆嘅機會都冇。

升學優勢:保研名額多

說到985嘅優勢,還有一個容易被忽視嘅指標,就係保研率!為乜嘢這個指標也好重要?因為隨著就業壓力唔斷增大,以及用人單位對學曆要求嘅唔斷提高,讀研究生成為好多本科畢業生嘅選擇。好多考生填報誌願時,也會考慮報考嘅大學同專業係否容易讀研。而保送研究生嘅比例高,意味著這所大學嘅本科生讀研嘅幾率十分大。

相比於地方院校而言,名校嘅保研率基本都超高。

● 清華大學以58.14%嘅保研率高居榜首,也係全國高校中唯一一所保研率超過50%嘅高校,意味著清華過半嘅本科生能得到保研機會。

● 北京大學以48.36%緊隨其後,中科大以36.11%排名第三,複旦以30.39%排名第四,全國也隻有這四所大學嘅保研率超過la30%。

最後上兩張圖說明:

更多:教育討論hk