網紅動武孕婦,你咋唔上天?孕媽們需要呢樣保護自己和寶寶!

原標題:網紅毆打孕婦,你咋唔上天?孕媽們需要咁樣保護自己同寶寶!

一則網紅毆打孕婦嘅新聞瞬間刷爆la新浪熱搜,受害者楊女士懷孕32周被網紅陳某伊打罵至先兆早產,可笑嘅係,該網紅喺微博上擁有300多萬粉絲。這位網紅,你咋唔上天?

王思聰更係發微博怒懟la她,稱美麗嘅皮囊碰到醜陋嘅心靈會變得一文唔值,有其母必有其女,可諗而知家庭教育對孩子嘅成長係多麼重要!

本來懷孕就已經好唔容易la,為la寶寶唔僅需要時刻管住自己嘅嘴,還需要同乜嘢可能嘅風險做鬥爭。為la寶寶嘅健康,孕媽們外出一定要時刻注意自己嘅安全哦!

下麵就教孕媽們一些外出時要注意嘅事項:

1、孕媽們可以選擇喺懷孕第4~6個月之間出行。前3個月可能會嘔吐同疲憊,並且前3個月由於胎兒唔穩定,也可能會導致流產;後3個月有早產風險,還挺著個大大嘅肚子,既唔舒服也唔安全。為la寶寶嘅安全同健康著諗,出門時一定要謹遵醫囑哦!

2、一般航空公司都會對準媽媽乘飛機有一些限製同規定:懷孕唔足32周嘅健康孕婦,可正常乘坐飛機,但係需要帶好圍產證明;懷孕32周至36周嘅健康孕婦,需提供醫生嘅《診斷證明書》;超過36周,唔能乘坐飛機。

3、如果有些孕媽出行時係自己開車,嗰麼一定要係好安全帶,孕婦正確嘅安全帶係法係:安全帶要係喺肚子以下、大腿以上,橫跨骨盆。肩部搭喺肩膀上,記住唔要從胳膊下繞過去,然後穿過兩乳中間到肚子一側。

4、出行久坐時,一定要隔一段時間活動一下身體,可以係一小時,也可以係半小時,捏捏自己嘅腿,伸展一下自己嘅胳膊,可以脫掉鞋子,抬高雙腳,增加腿部嘅血液循環。

5、出行地點可以選擇風景好、空氣新鮮嘅海邊或係四季如春嘅雲南等地,孕媽們唔僅可以放鬆身心,寶寶也能感受到大自然嘅美麗哦!

6、孕媽們出門工作時也一定要時刻注意自己嘅安全哦!工作中唔要長時間麵對電腦,眼睛可以看些綠色植物:唔要久坐,隔一段時間走動一下,伸展一下身體;桌上可以準備一些水果同牛奶等,餓嘅時候可以補充能量。

說完la出行安全,下麵再給寶媽們普及一下懷孕期間需要忌口嘅食物。

拒絕過量奶茶、咖啡同可樂

有些孕媽喺懷孕前好鐘意飲奶茶,但係有關部門已經檢測出市麵上嘅一些奶茶店售賣嘅奶茶裏麵含有咖啡因,咖啡因含量竟然唔輸咖啡,寶媽們可長點心吧,盡量喺懷孕期間戒掉奶茶。醫生建議孕婦一天攝入咖啡因唔超過200毫克。一杯煮咖啡(237ml)含咖啡因約95mg,一杯茶(237ml)含有咖啡因約47mg,一聽可樂(355ml)中含咖啡因約33mg,孕媽們心裏有點數la嗎?

水果蔬菜徹底清洗

現喺好多水果蔬菜上都沾有殘留農藥,喺清洗嘅時候可以選擇先浸泡一段時間,然後再清洗,水果也可以削皮後再食。

肉類食物要全熟

有些孕媽們喺懷孕前鐘意食7、8分熟甚至5分熟嘅牛排,這種習慣喺懷孕時可千萬要改掉,一定要食全熟嘅牛肉。還有孕媽鐘意食生雞蛋,大聲告訴你們,趕緊戒掉,半熟嘅雞蛋也唔可以。海鮮也需要煮熟la才能食,尤其係喜愛食生魚片嘅孕媽們,為la寶寶嘅健康,請管住自己嘅嘴巴。

最後重要嘅事情說三遍:

拒絕酒精!

拒絕酒精!

拒絕酒精!

管得住嘴,邁得開腿,才能生出既健康又漂亮嘅寶寶哦!

對於這位網紅嘅媽媽,相信好多人都感到十分氣憤,但同時也喺擔憂自己嘅孩子該點樣樣教育。其實唔必過分擔心,做好以下幾點:

以身作則

時刻注意好自身嘅言行,尊重社會規則,給孩子樹立好嘅榜樣。

正確引導

需要家長用正確嘅方式來引導,教會孩子們“有情緒嘅時候應該怎樣表達”,千萬唔要用武力解決,耐心解釋才係王道。

關注孩子

多鼓勵同稱讚孩子,多給孩子一些關注。

正確發泄

當孩子有脾氣同唔開心嘅時候,可以通過玩具,遊戲或者寫字、畫畫等方式表達出來,也可以引導孩子把唔開心嘅事情告訴父母,咁樣孩子就可以正確發泄情緒,並且父母們也可以更加la解自己嘅孩子。

獨立麵對

當孩子之間有矛盾嘅時候,可以先試著讓孩子自己解決,父母們可以喺一旁傾聽,然後再做調解,前提係父母們一定要客觀對待事情,做錯事嘅孩子應該學會主動道歉,另一方應該友善地接受道歉。

其實孩子嘅世界好簡單,隻要父母們可以給予足夠嘅愛同正確嘅引導,每個孩子都能變成快樂嘅小天使!

寶爸,寶媽們!都撩到底部啦!鐘意本文請順手轉發加關注喲!

喺此!也可添加我們嘅微信公眾號“杏璞育兒”,這裏會有更多嘅精彩內容等你喲!

更多:親子hk