陝西某小學54名學生午餐後出現唔適,疑因細菌感染

原標題:陝西某小學54名學生午餐後出現唔適,疑因細菌感染

9月7日8時許,陝西寶雞市磻溪鎮黨家堡小學學生食完學校提供嘅午餐後,有54名學生出現發熱、腹瀉症狀。據寶雞高新宣傳通報,經醫院診斷,學生疑因細菌感染引起唔適,54名學生中有21人留院觀察。

一位一年級學生家長說,孩子6日下午就有些唔適,7日中午放學他喺學校門口等唔到孩子,到學校後看到孩子麵色蒼白,渾身無力,隨後他就趕緊把孩子送到鎮衛生院。“學校提供午餐,冇早餐同晚餐,6日中午孩子喺學校食嘅麻食,也唔明白生病同食物有冇關係。”

現場指揮救治嘅工作人員稱,7日上午接到報告後,高新區教育、疾控、食藥監、公安等部門都參同la進來,對學校食物取樣送檢,並展開流行病排查。全力救治、保證孩子安全為目前嘅首要任務。

回諗起 3月30號陝西淳化縣胡家廟鎮黃甫中心小學發生一起疑似食物中毒事故,數十名學生出現身體唔適。4月9日喺雲南省鎮雄縣塘房鎮頂拉小學337名學生喺食用營養午餐後出現腹瀉、腹痛、發高燒等唔適症狀。 我們唔禁叩問,為何學生食品安全老係出問題?

學生係祖國嘅未來,學生嘅健康牽動著千萬個家庭嘅心,學校一旦發生食品衛生問題往往影響到一個大群體,輕者影響學生學習,重者影響社會嘅穩定性。同時發生食品衛生問題也影響學校嘅正常學習同工作秩序。要諗把這項工作做好,要求同學們掌握必要嘅食品衛生安全知識。學校食品衛生安全工作主要有以下幾方麵內容:對學生食堂進行衛生管理;對學校小賣店進行衛生管理;對學生飲用水進行管理。此外,還有配合其他部門對學校周邊飲食環境進行綜合治理等工作,保障學生嘅身體健康係學校義唔容辭嘅責任同義務。

(圖文部分來源於新京報我們視頻)

更多:教育討論hk